Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Baarland, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Baarland, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Baarland, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Baarland, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Baarland, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Baarland, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Baarland (gemeente Borsele) is een granieten zuil waarin het wapen van 52 Lowland Division is uitgehakt. Op het bovenste deel bevindt zich een bronzen plaquette met daarop een tekst in het Nederlands en het Engels. Achter de zuil zijn twee informatiepanelen geplaatst met daarop een tekst in drie talen en een situatieschets.

Teksten
De Nederlandse tekst op de plaquette luidt:

'52 LOWLAND DIVISION
STAK DE SCHELDE OVER EN
LANDDE HIER OP
26 OCT. 1944
TER BEVRIJDING VAN HET EILAND.'

De Nederlandse tekst op het informatiepaneel luidt:

'DE STRIJD OM ZUID-BEVELAND

OP 26 OKTOBER 1944 LEIDDEN DE GEALLIEERDEN MET EEN GEWELDIGE BESCHIETING VANUIT OSSENISSE DE AANVAL OP DE DUITSERS IN. VRIJWEL DIRECT DAARNA STAKEN IN TOTAAL 137 BUFFALO AMFIBIE-VOERTUIGEN MET HET 4E EN 5E REGIMENT ROYAL SCOTS FUSILIERS EN HET 6E REGIMENT CAMERONIAN IN DE MIST DE WESTERSCHELDE OVER. ZE BEHOORDEN TOT DE 156E BRIGADE VAN DE 52E LOWLANDDIVISION. ALLEEN DE LANDING BIJ BAARLAND LUKTE, DAT AL SNEL WERD INGENOMEN. IN DE LOOP VAN DE OCHTEND ARRIVEERDEN VERSTERKINGEN, O.A. 18 SHERMANTANKS EN 27 TERRAPINS EN HET 7E REGIMENT CAMERONIAN. LANGS DE SPOORLIJN NAAR OUDELANDE WERD FEL GEVOCHTEN. DE 1e DAG VIELEN ER 60 DODEN EN VEEL GEWONDEN.

27 OKTOBER RUKTEN DE REGIMENTEN SNEL VERDER OP NAAR HET KANAAL DOOR ZUID-BEVELAND EN HET SLOE. NA BESCHIETINGEN WERD ELLEWOUTSDIJK VEROVERD. VERSTERKINGEN WERDEN NU VANUIT TERNEUZEN AANGEVOERD. ALLEEN BIJ SLOEDAM BODEN DE DUITSERS VEEL VERZET.

30 OKTOBER WAS ZUID-BEVELLAND BEVRIJD.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Baarland (gemeente Borsele) herinnert aan de landing van geallieerde militairen ter bevrijding van Walcheren en Zuid-Beveland.

Om de haven van Antwerpen optimaal te kunnen gebruiken, was een vrije doorvaart van de Westerschelde essentieel voor de geallieerden. Maar Zuid-Beveland en Walcheren waren nog steeds bezet, waardoor de bezetter alle bewegingen op de Westerschelde controleerde. De planningsstaf van het hoofdkwartier van Cresars First Canadian Army (Simons en admiraal Ramsay) beschouwde Walcheren als de grootste hindernis bij het openen van de Schelde. De Zeeuwse kust was een sterk uitgebouwd onderdeel van de Atlantikwall. Deze diende de westkust van het Duitse Rijk te vrijwaren van geallieerde invasies. De kracht van deze verdedigingsmuur maakte een aanval vanuit zee bijna onmogelijk. De enige verbinding over het land was de Sloedam, een lange toegangsweg vanaf Zuid-Beveland. Omdat deze dam erg belangrijk was, waren door de bezetter aan beide uiteinden sterke verdedigingen opgeworpen.

Om de bezetter tot overgave te dwingen, werd door de geallieerden besloten Walcheren door middel van luchtaanvallen onder water te zetten, gevolgd door een amfibieaanval. De aanval verliep via drie lijnen: landing in Vlissingen (vanuit Breskens), landing bij Westkapelle (vanuit Oostende) en een aanval op de Sloedam vanuit Zuid-Beveland. De tegenstand die de geallieerden ondervonden op Walcheren, behoorde tot de zwaarste die zij ontmoetten bij landingen op de Europese kust.

Toen uiteindelijk op 9 november 1944 heel Walcheren was bevrijd, konden de geallieerden de balans opmaken. De verliezen bedroegen 27.633 man (voornamelijk Canadezen en Britten), terwijl er 10.000 krijgsgevangenen werden gemaakt. Na de grote strijd om Walcheren en Zuid-Beveland werd de Nederlandse Prinses Irene Brigade op 14 november 1944 naar Zeeland verplaatst. Toen de brigade op Walcheren aankwam, trof ze een ontredderde bevolking aan. Het eiland stond voor het grootste gedeelte onder water en vele dorpen waren verwoest.

Bronnen

  • 'Straatbeeld' Walcheren van Nico Oud (1993);
  • Van obelisk tot oorlogsgraf - Kleine monumenten en ornamenten in Zeeland, deel 2 van Jan J.B. Kuipers en Peter Sijnke (Provincie Zeeland, oktober 2002). ISBN: 90-71565-70-x;
  • De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

J. Westhoeve | 29 april 2020

Lest we forget