Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Ids Willemsma
Onthulling: 4 mei 2005
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Akkrum.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Ds. Hasperschool.

Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia (foto: Henk Peelen)
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia (foto: Henk Peelen)
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia. Bloemlegging door schoolkinderen.
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia. Bloemlegging door familie de Vries.
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia. Bloemlegging door dhr. Hobbe van Baerdt van Sminia.
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia. Oorkonde van generaal Dwight D. Eisenhower.
Akkrum, monument voor oud-burgemeester Van Baerd van Sminia. Archieffoto van oud-burgemeester Van Baerdt van Sminia.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor burgemeester Van Baerdt van Sminia in Akkrum (gemeente Heerenveen) is een sculptuur van een lege stoel.

Symboliek
Het monument symboliseert de lege plek die de burgemeester achterliet.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in Akkrum (gemeente Heerenveen) is opgericht ter nagedachtenis aan oud-burgemeester Van Baerdt van Sminia van Utingeradeel. Zijn actieve rol in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hem fataal.

Jonkheer Paul Marinus Van Baerdt van Sminia was burgemeester van de toenmalige gemeente Utingeradeel. Tijdens de oorlogsjaren hielp hij neergestorte geallieerde piloten het land uit te komen. Hiervoor is hij postuum onderscheiden door de Canadese regering. Toen de burgemeester begin 1944 de reservesleutel van de cel in het gemeentehuis beschikbaar stelde zodat verzetsman Sjerp de Vries kon vluchten werd hij verraden en opgepakt door de bezetter. Deze vond in het gemeentehuis belastende informatie die de burgemeester in verband bracht met de pilotensmokkel. Van Baerdt van Sminia werd in de Leeuwarder gevangenis opgesloten. Het lokaal verzet bood aan om hem te bevrijden maar de burgemeester sloeg dit aanbod af uit angst voor represailles die aan onschuldigen het leven zouden kosten. Van Baerdt van Sminia werd, na eerst naar Kamp Amersfoort overgebracht te zijn, op transport gesteld naar kamp Neuengamme in Duitsland. In april 1945 werd jonkheer Paul Marinus Van Baerdt van Sminia op het station van Sandbostel door de bezetter gefusileerd.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de heer Jan Eijzenga uit Akkrum en de heer Johan van Woerden uit Teherne. Het monument is ontworpen door kunstenaar Ids Willemsma.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005 door de zoon van de oud-burgemeester, de heer Hobbe van Baerdt van Sminia en door de kleinzoon van de verzetsman die onsnapte dankzij de oud-burgemeester, de heer Sjerp de Vries.

Locatie
Het monument is gelegen bij de Terptsjerke aan de Om e Toer 6 te Akkrum (gemeente Heerenveen).

Bron
www.frieschdagblad.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht