Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Julianalaan in Ermelo is een gedenkzuil van wit natuursteen. De zuil is 1.30 meter hoog. Om de zuil heen zit een sierlijk gebogen cortenstaal plaat van 1.80 meter hoog. In deze plaat zijn negen vogels uitgesneden. De roestkleur van dit deel van het monument is typisch voor het gebruik van cortenstaal.

Tekst
De tekst op de gedenkzuil luidt:

‘VERDWAALDE BOMEN
VERVLOGEN LEVENS

NEGEN KEER EEN NAAM
EEN GEZICHT
HEMELWAARTS GERICHT

TEKEN VAN EEN NOOIT
VERLEDEN TIJD

OP 7 NOVEMBER 1944 WERD HET HUIS VAN DE FAMILIE HOOIJENGA AAN DE JULIANALAAN DOOR EEN BOMBARDEMENT VERWOEST. NEGEN MENSEN, WAARONDER EVACUÉS, KWAMEN OM HET LEVEN.

HEDZER LAMBERTUS HOOIJENGA 13-02-1940 ERMELO

JOHANNES WILHELMUS BOLTE 01-11-1897 ELST

METJE BOLTE-GIDDING 22-05-1909 VALBURG

FREDERIK WILLEM BOLTE 12-04-1930 RENKUM

AREND JOHANNES BOLTE 12-12-1932 RENKUM

JOHANNES WILHELMUS BOLTE 04-04-1935 RENKUM

FOKJE ANNE BOLTE 14-05-1942 RENKUM

GEERTRUIDA JOHANNA KLAASSEN 05-01-1929 ERMELO

WOUTER HAVERKAMP 12-02-1914 PUTTEN’

Het gedicht is geschreven door Sarah Scholts, dorpsdichter van Ermelo 2019-2022.

Wijziging

Vanuit The Vanneau Foundation is er een nieuw monument gerealiseerd ter vervanging van het oorspronkelijke monument die de vorm had van een gedenkplaat. Met het nieuwe ontwerp heeft het monument een herwaardering gekregen en is daarnaast interactief gemaakt. Door middel van een QR-code kan het verhaal online beluisterd en bekeken worden.

De geschiedenis

Het monument aan de Julianalaan in Ermelo (gemeente Ermelo) is opgericht ter nagedachtenis aan negen medeburgers die door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden:

A.J. Bolte, F.A. Bolte, F.W. Bolte, J.W. Bolte sr., J.W. Bolte jr., M. Bolte-Gidding, W. Haverkamp, H.L. Hooijenga en G.J. Klaassen.

Op 7 november 1944 troffen vliegtuigen per abuis het huis van de familie Hooijenga aan de Julianalaan 74 te Ermelo. Het doel was de spoorlijn. Het gezin Bolte, bestaande uit zes personen, was geëvacueerd uit Renkum en had een plek gevonden bij de familie Hooijenga in Ermelo.

Onthulling
Op 21 april 2022 is het geherwaardeerde monument aan de Julianalaan 74 onthuld door Dario Usai & Antonio Consilvio in aanwezigheid van Jim Hooijenga, de oudste zoon van Jan en Trijntje Hooijenga, en zijn familie.
Het oorspronkelijke monument in de vorm van een gedenkplaat was onthuld op 18 april 2005.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents