Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Ontwerper: Jan Janssen
Onthulling: 21 september 1999
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan het Heieind te Hoogeloon (gemeente Bladel) is een zwerfkei, zodanig van vorm dat er allerlei figuren in uitgebeeld zouden kunnen zijn. De gedenksteen is 1 meter hoog, 1 meter 50 breed en 1 meter 50 diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'OP 21 SEPTEMBER 1944 WERD HOOGELOON BEVRIJD.
HET PLAATSELIJK VERZET HIELD HIER,
MET GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN,
IN DE LAATSTE OORLOGSDAGEN, ONDER DE GROND
EEN AANTAL AMERIKAANSE PILOTEN VERBORGEN.
DE BEVOORRADING EN VERZORGING GESCHIEDDE
VANUIT DE BOERDERIJEN OP HET HEIEIND.

HOOGELOON, 21 SEPTEMBER 1999.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan het Heieind herinnert de inwoners van Hoogeloon (gemeente Bladel) aan het feit dat het plaatselijke verzet hier in de laatste oorlogsdagen met gevaar voor eigen leven een aantal Amerikaanse piloten onder de grond verborgen heeft gehouden.

De bevoorrading en verzorging geschiedde vanuit de boerderijen op het Heieind. Destijds lag in de nabijheid van de schuilplaats een Duits oefenterrein voor het uitgooien van cementen bommen. Nog steeds is op deze locatie een Duitse bunker te zien.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 1999, ter gelegenheid van de 45ste herdenking van de bevrijding.

De gemeente Bladel draagt zorg voor het onderhoud van het gedenkteken.

Locatie
Het monument is geplaatst aan het Heieind bij de Landschotse heide, ten noorden van de Groenstraat te Hoogeloon (gemeente Bladel).

Bron
4 mei Comité Hoogeloon.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.