Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard te Wageningen is een bronzen reliëf. Op de plaat is een afbeelding van de prins aangebracht.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS
Z.K.H.
PRINS BERNHARD DER NEDERLANDEN
VERBONDEN MET WAGENINGEN EN
DE STRIJD
VOOR VREDE EN VRIJHEID.’

De geschiedenis

Het monument voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan de prins.

Met dit gedenkteken wil de gemeente de verbondenheid tussen de Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, ereburger van de stad, en de stad Wageningen tot uitdrukking brengen. Met de plaatsing van de plaquette komt de gemeente tegemoet aan de wens die bij veel Wageningers leeft: een gedenkteken voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

In Hotel de Wereld ondertekende op 5 mei 1945 de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz de overgavebevelen (‘Orders on the surrender’¹) in bijzijn van generaal Charles Foulkes (opperbevelhebber van het Canadese bevrijdingsleger) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 1 december 2005 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Pieter Christiaan.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette is aangebracht op de gevel van Hotel De Wereld, gelegen aan het 5 Mei Plein te Wageningen.

Bron
Gemeente Wageningen.

Noot
¹ Op 4 mei 1945, om 18:30 werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave (‘Instrument of surrender’) treedt op 5 mei om 08:00 uur in werking. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen ter implementatie van het document van overgave getekend, de zogenaamde overgavebevelen (‘Orders on the surrender’).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents