Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Hannah van Munster
Onthulling: 1 december 2005
Adopteer dit monument.

Wageningen, plaquette voor Z.K.H. Prins Bernhard (foto: gemeente Wageningen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard te Wageningen is een bronzen reliëf. Op de plaat is een afbeelding van de prins aangebracht.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
Z.K.H.
PRINS BERNHARD DER NEDERLANDEN
VERBONDEN MET WAGENINGEN EN
DE STRIJD
VOOR VREDE EN VRIJHEID.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard in Wageningen is opgericht ter nagedachtenis aan de prins.

Met dit gedenkteken wil de gemeente de verbondenheid tussen de Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard, ereburger van de stad, en de stad Wageningen tot uitdrukking brengen. Met de plaatsing van de plaquette komt de gemeente tegemoet aan de wens die bij veel Wageningers leeft: een gedenkteken voor Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

In Hotel de Wereld ondertekende op 5 mei 1945 de Duitse kolonel-generaal Johannes Blaskowitz de overgavebevelen ('Orders on the surrender'¹) in bijzijn van generaal Charles Foulkes (opperbevelhebber van het Canadese bevrijdingsleger) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 1 december 2005 door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Pieter Christiaan.

Locatie
De plaquette is aangebracht op de gevel van Hotel De Wereld, gelegen aan het 5 Mei Plein te Wageningen.

Bron
Gemeente Wageningen.

Noot
¹ Op 4 mei 1945, om 18:30 werd op de Lüneburger Heide in Duitsland de onvoorwaardelijke overgave van alle Duitse troepen in Nederland, noordwest-Duitsland, Helgoland en Denemarken geaccepteerd. Het document van overgave ('Instrument of surrender') treedt op 5 mei om 08:00 uur in werking. De Duitse vijandelijkheden in Nederland stoppen en Nederland is bevrijd. Vandaar dat wij op 5 mei onze vrijheid vieren. In Wageningen zijn op 5 mei de bevelen ter implementatie van het document van overgave getekend, de zogenaamde overgavebevelen ('Orders on the surrender').

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht