Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 10 december 2005
Adopteer dit monument.

Groesbeek, plaquette voor C. Prager (Foto: Teun van Grinsven)
Groesbeek, plaquette voor C. Prager (Foto:www.vvv-groesbeek.info)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor C. Prager in Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is een bronzen plaquette met daarop een embleem en een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN MEMORY OF
SARGEANT CLARENCE PRAGER
CO. I 505 PIR
KILLED IN ACTION HERE
SEPT. 19, 1944
AWARDED DISTINGUISHED SERVICE CROSS'

De plaquette is vervaardigd in de Verenigde Staten.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette voor C. Prager in Groesbeek (gemeente Berg en Dal) is opgericht ter nagedachtenis aan Sargeant C. Prager, die in Groesbeek op 19 september 1944 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.

De Amerikaanse sergeant Clarence Prager van de '505th Parachute Infantry', had als taak om met zijn manschappen op 18 september 1944 de geallieerde zweefvliegtuigen (gliders) te beschermen tegen de Duitsers die het Reichwald waren ingetrokken. Op het einde van de Ashorst moest hij de landingszones van de gliders weer innemen, enkele honderden meters van het Reichswald. Ondanks zijn verwondingen vocht Prager door tot hij in de tuin aan de Ashorst 24 bezweek. Hij was 26 jaar. Zijn manschappen begroeven hem in een weiland naast de woning. Op dat moment waren de landingszone en Groesbeek in Amerikaanse handen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 december 2005 door door de Amerikaanse oorlogsveteraan William Humphrey Trucker.

Locatie
De plaquette is geplaatst aan de muur van het woonhuis aan de Ashorst 24 te Groesbeek (gemeente Berg en Dal).

Bron
Gemeente Groesbeek.

Voor meer informatie
www.vvv-groesbeek.info

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.