Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Dhr. de Graaff
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Zoelen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Buren)
Zoelen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Buren)
Zoelen, oorlogsmonument (foto: Gemeente Buren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Zoelen (gemeente Buren) is een vijfhoekige bakstenen zuil, met aan de voet een natuurstenen gedenksteen. De zuil is vijf meter hoog en heeft een omtrek van een meter.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'AAN ONZE GEVALLENEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Zoelen (gemeente Buren) is opgericht ter nagedachtenis aan de inwoners van Zoelen die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Bron
Gemeente Buren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht