Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Ingrid Mol
Onthulling: 30 september 2002
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Kalsbeek College.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Futura College.

Woerden, 'Joods monument' (foto: Hein van Liempd, CBK Utrecht)
Woerden, 'Joods monument' (foto: Dhr. N.C. van der Steeg CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Woerden is een keramisch beeld van een zittende man met zijn hond. Beiden kijken dezelfde richting uit.

Symboliek
Een familiefoto van het Joodse gezin Izaks, gemaakt voordat alle gezinsleden naar concentratiekampen zijn weggevoerd, vormde voor de ontwerper Ingrid Mol het uitgangspunt bij het maken van het kunstwerk. De foto laat een moment zien waarop het gezin nog compleet is. In het beeld is alleen de vader nog in leven. Zijn hond zit trouw naast hem.

Met de beeldengroep heeft Ingrid Mol een situatie willen ensceneren waarin een enkel persoon duidelijk maakt dat grootschalige gebeurtenissen als de Tweede Wereldoorlog vooral bestaan uit een aaneenschakeling van persoonlijke, dramatische gebeurtenissen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Woerden is opgericht ter nagedachtenis aan de 14 in 1942 en 1943 in Auschwitz en Sobibor omgebrachte Joodse inwoners van Woerden. Het gedenkteken herinnert tevens aan hen die de overlevenden hebben geholpen tijdens de bezetting.

Aan het begin van de oorlog telde Woerden 44 Joodse inwoners. Veertien inwoners keerden niet meer terug uit de kampen.

De namen van deze veertien slachtoffers luiden:

Paulina Bolle, Erich Elkan, Emma Frank, David Eduard Izaks, Eliazar Izaks, Gerson Izaks, Henrietta Izaks-Glaser, Mietje Izaks-van Creveld, Saartje Henriette Izaks, Salomon Albert Izaks, Eva Käthe Löwenstein-Pels, Friedrich Löwenstein, Herta Sara Oppenheimer,
Fritz Rosenbaum.


Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Joods Monument, Woerden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 september 2002 door de Commissaris van de Koningin van de provincie Utrecht, Boele Staal.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Wilhelminalaan / Prins Bernhardlaan in Woerden.

Bronnen

  • 50505, 60 jaar vrijheid. Lied voor vrijheid van de provincie Utrecht (mei 2005);
  • Heemtijdingen. 8 mei 1942;
  • Website www.kunstinutrecht.nl;
  • Website Joods Historisch Museum;
  • Dhr. N.C. van der Steeg;
  • We mogen nergens heen, we moeten naar Vught : de joodse inwoners van Woerden, 1930-1947. Ultee, W.C. (1999). Heemtijdinghen : orgaan van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, ISSN 0166-7246; jg. 35 (1999), no. 3, p. 57-132

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dirk-Jan | 3 mei 2020