Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor Andries de Koning in Kwadendamme (gemeente Borsele) is van natuursteen. Op de plaat is een afbeelding van een gefusilleerde man aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN
ANDRIES DE KONING
GEB. TE KWADENDAMME
23 JULI 1917
GEVALLEN VOOR
HET VADERLAND
TE AMSTERDAM
31 MAART 1945’

De geschiedenis

De plaquette voor Andries de Koning in Kwadendamme (gemeente Borsele) is opgericht ter nagedachtenis aan deze verzetsman die op 31 maart 1945 in Amsterdam door de bezetter is gefusilleerd.

Andries de Koning werd geboren op 27 juli 1917 als zoon van Adriaan de Koning en Cornelia Driedijk. In 1942 moest hij zich als gedemobiliseerd soldaat melden in Amersfoort, om vrijwillig in krijgsgevangenschap te gaan. Daarom dook hij onder bij zijn oom Geert, winkelier in Amsterdam.

Geert de Koning kwam regelmatig naar Kwadendamme om voedsel te halen voor onderduikers. Hierdoor raakte ook Dries (Andries) betrokken bij het ondergrondse verzet. Als lid van een Knokploeg (KP) waren Dries en zijn oom Geert in het bezit van wapens. Op 6 maart 1945 werden beiden gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis aan de Weteringschans in Amsterdam.

Op 21 maart 1945 werd aan de Noordervaart nabij Stompetoren een aanslag gepleegd op een transport van vijf arrestanten die met paard-en-wagen naar het Huis van Bewaring in Alkmaar werden gebracht. Dit transport werd bewaakt door drie Duitse soldaten van de Grenzaufsichtstelle (de kustbewaking). Hierbij raakten twee Duitse soldaten gewond. De derde wist te ontvluchten en de Sicherheitsdienst in Alkmaar te bereiken. De boerderij waar de overvallers hun fietsen hadden neergezet werd op 23 maart plat gebrand.

Er werd besloten dat er een tweede represaille moest komen en op 31 maart 1945 werden vijf gevangenen op de Fusilladeplaats Rozenoord te Amsterdam gefusilleerd. Onder hen Dries en zijn oom Geert. Beiden werden begraven op het kerkhof in Overveen, nabij Haarlem, waar meer mensen uit het verzet begraven liggen. Vanwege een tekort aan brandstof werden de gevangenen niet in Stompetoren gefusilleerd, maar in Amsterdam.

In 1946 is op verzoek van de buurtvereniging een straat naar Andries de Koning vernoemd.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 4 mei 1955.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette is bevestigd op de gevel van een woonhuis aan de Witte Dam in Kwadendamme (gemeente Borsele).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents