Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 17 september 2004
Adopteer dit monument.

Sint-Oedenrode, Airborne wandelpad (Foto: www.wandel-olat.org/)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Airborne wandelpad o.a. door Sint-Oedenrode (gemeente Sint-Oedenrode) is een 220 kilometer lang wandelpad dat het traject volgt waar de operatie Market Garden zich in het najaar van 1944 afspeelde. Langs het traject staan panelen met informatie.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Airborne wandelpad o.a. in Sint-Oedenrode (gemeente Sint-Oedenrode) is opgedragen aan de operatie Market Garden.

Op 17 september 2004 was het precies 60 jaar geleden dat de operatie Market Garden plaats vond. Operatie Market Garden, een plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery, kende twee hoofdpunten: de verovering van acht belangrijke bruggen tussen de Belgische grens en Arnhem door het eerste Geallieerde Luchtlandingsleger en een aanval met de grondtroepen van het Britse Tweede Leger van België in de richting van het IJsselmeer. De te veroveren bruggen lagen bij Son, Sint Oedenrode, Veghel, Grave, Heumen, Nijmegen en Arnhem.

In totaal werden bij de luchtlandingen 20.000 parachutisten gedropt en nog eens bijna 14.000 militairen ingevlogen met zweefvliegtuigen. De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie Market Garden.

Het 220 kilometer lange wandelpad volgt het traject waar de operatie Market Garden zich afspeelde. Vanuit het Belgische Lommel dwars door de Brabantse streek (Son en Breugel, Sint-Oedenrode, Eerde, Veghel, Uden, Zeeland en Grave) naar de brug in Arnhem. De route zal op een recreatieve manier het traject volgen waar de operatie zich heeft afgespeeld, daarbij worden de belangrijkste punten aangedaan.

Oprichting
De oprichting van het wandelpad was een initiatief van de OLAT (Ollandse Lange Afstand Tippelaars uit Sint-Oedenrode)

Onthulling
Het wandelpad is geopend op 17 september 2004 door 50 OLAT-wandelaars.

Bron
De website van de OLAT: www.wandel-olat.org/

Voor meer informatie
Tevens is er een boekje verkrijgbaar met informatie over de bezienswaardigheden onderweg, zoals het museum Bevrijdende Vleugels in Best, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek en het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht