Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 30 maart 2005
Adopteer dit monument.

Zoetermeer, plaquette bij Nutricia (bron: www.zoetermeerinbeeld.nl/geschiedenis/nutricia.htm)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette bij Nutricia in Zoetermeer (gemeente Zoetermeer) is een plaquette.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette bij Nutricia in Zoetermeer (gemeente Zoetermeer) is opgericht ter herinnering aan het bombardement op de zuivelfabriek Nutricia op 30 maart 1945.

Op 30 maart 1945 vliegt een geallieerde bommenwerper boven de Zoetermeerse polders. De vliegenier had zijn doel, het los- en laadstation voor goederen bij het treinstation naast de rijksweg. De bom raakte niet het station, maar het ernaast gelegen bedrijf van Nutricia. De verwoesting was enorm. De achtergevel was in één klap veranderd in een ruine; alle ramen in het gebouw waren uit de sponningen geslagen en ging een groot deel van het bedrijfsarchief in rook op. De schade bedroeg 21.000 gulden, voor die tijd een enorm bedrag. Wonder boven wonder raakte niemand gewond en was de fabriek na drie dagen zelfs in staat om de productie van kindervoeding te hervatten.

Het zuivelbedrijf had tot 30 maart 1945 nog redelijk gefunctioneerd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was (een groot deel van) het personeel van Nutricia vrijgesteld van tewerkstelling in Duitsland vanwege de belangrijke rol die Nutricia speelde in de voedselvoorziening. Nutricia kreeg voorrang bij het verkrijgen van bepaalde grondstoffen. Desondanks was het voor Nutricia lastig om het werk voort te zetten. De aanvoer van grondstoffen werd zo moeilijk, dat men moest overstappen op surrogaat-grondstoffen. De productie van Chocomel werd vanwege de schaarste aan cacao stopgezet. De afdeling van de zuigelingenvoeding heeft gedurende de gehele oorlog kunnen doordraaien.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 maart 2005 door burgemeester Waaijer van de gemeente Zoetermeer.

Locatie
De plaquette bevindt zich op het terrein van Nutricia N.V., gevestigd aan de Albert Einsteinlaan 20 in Zoetermeer

Bron
Zoetermeer in Beeld.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.