Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Onthulling: 26 maart 1989
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Scouting Dorus & Doortje Rijkers.

Haarlem, oorlogsmonument (foto: Niels Stolp)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Haarlem is een grote stenen formatie met daarop drie plaquettes. Op twee van deze drie plaquettes bevinden zich de namen van 136 inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Symboliek
'Het oorlogsmonument in het Reinaldapark is gezocht in de natuur, niet gecreëerd door een beeldend kunstenaar'.

Wijziging
De lijst met namen bleek niet compleet: op 4 mei 1995 is een lijst met 24 namen toegevoegd.

Beschadiging
In juli 2011 werd het monument beklad. De vorige opknapbeurt is betaald door het Haarlemse 4 en 5 mei Comité.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Campen Pieter 05-05-1900 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Haarlem is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven kwamen. Onder hen 105 militairen en koopvaarders.

In de meidagen van 1940 sneuvelden 48 militairen uit Haarlem bij de verdediging van Nederland tegen de bezetter aan de Grebbelinie en elders. In de daarop volgende jaren gaven nog eens 88 Haarlemmers hun leven, in militaire dienst of bij de koopvaardij. De koopvaardij speelde in oorlogstijd een cruciale rol bij transport en bevoorrading. In opdracht van de Nederlandse regering in Londen namen zo'n 640 zeeschepen en ruim 200 kustvaarders deel. Er gingen 387 schepen verloren.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de burgerij.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 maart 1989.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Burg. Reinaldapark, op het monumenteneiland in de Fuikvaart te Haarlem.

Bron
De brochure: Houdt de toorts van het verzet brandend van de Bond Oud-Illegale Werkers (BOIW).

Voor meer informatie
De volledige lijst van de 136 namen die op het monument staan vermeld, is te vinden op de website www.wo2kennemerland.nl. Op deze website is overigens ook een lijst te vinden met alle 712 inwoners van Haarlem van joodse afkomst die de oorlog niet hebben overleefd.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Suzette Hartog-Been | 4 mei 2020

Ter nagedachtenis aan alle Haarlemmers die zijn omgekomen in de 2e Wereldoorlog. Waaronder mijn oudoom Jan Kracht. (burger slachtoffer)

Edwin Hein | 1 mei 2020

Nooit vergeten.