Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: C. Ammerlaan
Onthulling: 21 april 1995
Adopteer dit monument.

Zevenhuizen, 'Spiegeling naar de toekomst' (foto: Gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Spiegeling naar de toekomst' te Zevenhuizen (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle) is een abstracte sculptuur, opgebouwd uit twee hoge panelen van brons. Het geheel is geplaatst op een voetstuk, waarop twee bronzen plaquettes zijn aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Spiegeling naar de toekomst' te Zevenhuizen (gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle) is een eerbetoon aan hen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor de vrijheid. Tevens wordt met het gedenkteken een spiegeling uit naar de toekomst uitgebeeld: om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Tijdens de bezettingsjaren hebben verschillende onderduikers zich verscholen gehouden in het Jachthuis 'The Jolly Duck'. Op zondag 29 april 1945 kwam het hier tot een bloedig treffen tussen de onderduikers en de bezetter. Daarbij zijn de Amerikaanse piloot John McCormick en de Zoetenmeerse verzetsman Jacob van Rij gesneuveld. Anderen raakten gewond.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting John E. McCormick Foundation.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 april 1995 door de Amerikaanse consul-generaal J.W. Shearburn.

Locatie
Het monument staat naast het Jachthuis, nabij het Koornmolengat te Zevenhuizen.

Bron

  • Gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle;
  • Het tijdschrift Verleden Tijdschrift van juni 1995, no. 41 (Stichting 'Oud Zevenhuizen/Moerkapelle).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht