Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Ds. Vossersschool.

West Terschelling, geallieerde oorlogsgraven (foto: Ben Krimp)
West Terschelling, geallieerde oorlogsgraven (foto: Ben Krimp)
West Terschelling, geallieerde oorlogsgraven (foto: Ben Krimp)

Het monument

Vorm en materiaal
De geallieerde oorlogsgraven in West-Terschelling (gemeente Terschelling) herbergen het stoffelijk overschot van 67 gesneuvelde militairen van het Britse Gemenebest. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een kruis. Voor de graven staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen, waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De geallieerde oorlogsgraven in West-Terschelling (gemeente Terschelling) herinneren aan 67 militairen van het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

De oorlogsgraven staan onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Locatie
De oorlogsgraven maken deel uit van de Algemene begraafplaats aan de Longway in West-Terschelling (gemeente Terschelling).

Bronnen

  • Commonwealth War Graves Commission;
  • Gemeente Terschelling.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.