Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: Stefan Berkhemer, Rie Honhof
Onthulling: 1982
Adopteer dit monument.

Finsterwolde, 'Monument voor Belgische Militairen' (foto: Marc Daemen)
Finsterwolde, 'Monument voor Belgische Militairen' (foto: Marc Daemen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vrijheidsmonument in Finsterwolde (gemeente Oldambt) is een bronzen beeldengroep bestaande uit drie figuren, geplaatst op een voetstuk van rode bakstenen. Het verbeeldt een man en een vrouw die samen een kind optillen. Het kind laat een duif vrij. Voor het beeld is een vierkante rode steen geplaatst met daarop het embleem van de Belgische Regiment Parachutisten onder een glasplaat. Aan de voorzijde van de steen is een plaquette ingemetseld.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN APRIL 1945 SNEUVELDEN HIER VOOR ONZE BEVRIJDING

J. WATHELET
D. DEVIGNEZ

VAN HET BELGISCHE REGIMENT PARACHUTISTEN S.A.S.

PELGRIMS VOOR VRIJHEID EN VREDE'.

Wijziging
Op 6 april 2006 is de plaquette aan het monument toegevoegd. Deze werd onthuld door de heer Jaak Daemen, een Belgische SAS-veteraan die deelnam aan de bevrijdingsoperatie, en burgemeester Bart Horseling.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vrijheidsmonument in Finsterwolde (gemeente Oldambt) is opgericht als herinneringsbeeld voor de bevrijding en tevens als anti-oorlogsmonument en vredessymbool tegen de dreiging van een kernoorlog in een periode waarin de Sovjet-Unie en de NAVO beiden beschikten over vernietigende kernwapens. Na de toevoeging van de plaquette ter nagedachtenis aan twee leden van het Belgische Regiment Parachutisten S.A.S. heeft het monument meer een gedenkfunctie gekregen.

De namen van de twee leden zijn:

D. Devignez en J. Wathelet.

Zij kwamen om het leven tijdens de bevrijding van Finsterwolde. Het Belgische Regiment Parachutisten S.A.S (Belgian SAS Squadron) waren de eerste geallieerden die Finsterwolde bevrijdden.

Locatie
Het vrijheidsmonument bevindt zich nabij het dorpshuis 'De Pyramide', op de hoek Hoofdweg / Dorpshuisweg in Finsterwolde (gemeente Oldambt).

Bronnen

  • Dhr. Marc Daemen;
  • Dhr. A. J. van Drongelen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht