Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Middelstum, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: Jan Eggens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Middelstum (gemeente Loppersum) bestaat uit vijf natuurstenen gedenktenen. Op de middelste steen is een bronzen plaquette aangebracht met daarop een tekst in reliëf.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

1940 1945
AAN HEN DIE VIELEN
DOOR STRIJD EN VERZET

G. BAKKER, K. BOS, T. BOS-TERPSTRA,
W.J. DETHMERS, P. HAZEKAMP,
H. HEYS, C.E. VAN HULSTEYN, H. VAN DE LEEST,
G. MEIJER, W.H. MEIJER,
W. STEENDAM, E. LUBBENS,

DOOR TERREUR
J. DE BLÉCOURT, N. DIJKEMA,
C. EKSTEIN, B. EKSTEIN- VAN GEUNS,
H. EKSTEIN, I. VAN HAREN,
L. VAN HAREN-BENNINGA,
B.G. VAN HAREN, S. VAN HAREN,
J. VAN HAREN-JACOBSON,
B. VAN HAREN, A. JANSMA,
J. NIEBORG, K.D. POT EN D. TUITMAN.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De 'Monument voor de Gevallenen' in Middelstum (gemeente Loppersum) is opgericht ter nagedachtenis aan 27 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 27 slachtoffers luiden:

G. Bakker, J. de Blécourt, K. Bos, T. Bos-Terpstra, W.J. Dethmers, N. Dijkema, C. Ekstein, H. Ekstein, B. Ekstein-van Geuns, B. van Haren, B.G. van Haren, I. van Haren, S. van Haren, L. van Haren-Benninga, J. van Haren-Jacobson, P. Hazekamp, H. Heys, C.E. van Hulsteyn, A. Jansma, H. van de Leest, E. Lubbens, G. Meijer, W.H. Meijer, J. Nieborg, K.D. Pot, W. Steendam en D. Tuitman.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich voor het gemeentehuis, gelegen aan het Concordiaplein te Middelstum (gemeente Loppersum).

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht