Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Respectmonument ‘No War’ in Amsterdam is een beeld dat uit drie lagen bestaat. Bij het beeld is een bronzen plaquette geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘RESPECTMONUMENT
“NO WAR”
NAAR IDEE VAN DE AMSTERDAMSE SCHOLIER
MARVIN LINGER
CONCEPT EN ONTWERP – REMCO SWART
IN OPDRACHT VAN DE GEMEENTE AMSTERDAM
IN SAMENWERKING MET STADSDEEL DE BAARSJES
22 JUNI 2005′.

Symboliek
Ontwerper Remco Swart heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: ‘De eerste laag is vanaf grotere afstand zichtbaar. Grote kleurrijke graffiti-achtige letters schreeuwen ‘NO WAR’ over het Bilbaoplein. Het oorspronkelijke beeld hiervoor is de collage van Marvin Linger, in het lesjaar 2003/2004 leerling van het Montessori College Oost.

De tweede laag ontpopt zich als het monument van dichterbij wordt bekeken. Een wand vol bloemenpracht, die niet verwelkt, maar constant bloeit als een tijdloze herdenking. De bloemen worden ondersteund door verschillende patronen uit verschillende landen om de verschillende culturen binnen de wijk te representeren. Patronen als bijvoorbeeld Marokkaans Zillij, Nederlands delfts blauw, Italiaans Majolica, Afrikaanse stofpatronen etc.

De derde laag wordt pas zichtbaar als men heel dichtbij het monument staat. Pas dan blijkt dat de bloemen en patronen zijn opgebouwd uit foto’s van mensen. Buurtkinderen, bewoners, zonen, dochters, mensen die aan het monument hebben meegewerkt, etc. Allemaal vastgelegd in een seconde, en in een monument voor jongeren, tegen geweld vereeuwigd.’

De geschiedenis

Het Respectmonument ‘No War’ in Amsterdam is opgericht naar aanleiding van de verstoring van de 4 mei herdenking in 2003 in Amsterdam, waarbij Amsterdamse jongeren van Marokkaanse afkomst voetbalden met de kransen die bij het oorlogsmonument waren gelegd.

Met dit monument laten Amsterdamse jongeren zien dat zij waarde hechten aan het respect voor elkaar en dat zij heel goed beseffen waar intolerantie, discriminatie en racisme toe kunnen leiden. Het is tevens een plek waar jongeren uit heel Amsterdam naar toe kunnen gaan om respect voor elkaar te uiten en hun vrijheid te gedenken. Dat kan op elke willekeurige dag van het jaar. Daar staat vrijheid immers ook voor.

In 2004 hebben leerlingen van verschillende VMBO scholen deelgenomen aan het project ‘Tweede Wereldoorlog in perspectief’. Tijdens dit project leerden zij wat gevoelens van intolerantie en uitingen van discriminatie en racisme kunnen veroorzaken. De vervolging van joden, homoseksuelen, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor sommigen nog totaal onbekend. Nu weten zij beter. In de lessen werd ook een koppeling gemaakt naar de huidige situatie in het Midden-Oosten en hoe die is ontstaan. En niet te vergeten de rol van Marokkaanse soldaten in het geallieerde verzet tegen de Duitse overheerser.

Oprichting
Tijdens de eindmanifestatie van het project kregen de jongeren de gelegenheid hun opgedane ervaringen en indrukken op een creatieve manier te uiten. De centrale vraag was: ‘Wat betekent respect voor jou?’ Naast een debat over respect en een levende tentoonstelling was er ook een workshop ‘Ontwerp je eigen respect-kunstwerk’. De opdracht luidde: ‘Zet andere jongeren met je kunstwerk aan het denken over de gevolgen van discriminatie.’

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 juni 2005 door de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Bij de oprichting van het gedenkteken waren Ruim honderd leerlingen van de Joop Westerweel basisschool waren aanwezig. Aboutaleb refereerde in zijn toespraak aan gesprekken met Marokkaanse jongeren die zeggen meer respect te willen: ‘Ik zeg dan dat respect willen, ook respect opbrengen is’.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents