Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Remco Swart
Onthulling: 20 juni 2005
Adopteer dit monument.

Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Amsterdam, Respectmonument 'No War' (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)
Plaquette bij het Respectmonument (foto: Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Respectmonument 'No War' in Amsterdam is een beeld dat uit drie lagen bestaat. Bij het beeld is een bronzen plaquette geplaatst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'RESPECTMONUMENT
"NO WAR"
NAAR IDEE VAN DE AMSTERDAMSE SCHOLIER
MARVIN LINGER
CONCEPT EN ONTWERP - REMCO SWART
IN OPDRACHT VAN DE GEMEENTE AMSTERDAM
IN SAMENWERKING MET STADSDEEL DE BAARSJES
22 JUNI 2005'.

Symboliek
Ontwerper Remco Swart heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: 'De eerste laag is vanaf grotere afstand zichtbaar. Grote kleurrijke graffiti-achtige letters schreeuwen 'NO WAR' over het Bilbaoplein. Het oorspronkelijke beeld hiervoor is de collage van Marvin Linger, in het lesjaar 2003/2004 leerling van het Montessori College Oost.

De tweede laag ontpopt zich als het monument van dichterbij wordt bekeken. Een wand vol bloemenpracht, die niet verwelkt, maar constant bloeit als een tijdloze herdenking. De bloemen worden ondersteund door verschillende patronen uit verschillende landen om de verschillende culturen binnen de wijk te representeren. Patronen als bijvoorbeeld Marokkaans Zillij, Nederlands delfts blauw, Italiaans Majolica, Afrikaanse stofpatronen etc.

De derde laag wordt pas zichtbaar als men heel dichtbij het monument staat. Pas dan blijkt dat de bloemen en patronen zijn opgebouwd uit foto's van mensen. Buurtkinderen, bewoners, zonen, dochters, mensen die aan het monument hebben meegewerkt, etc. Allemaal vastgelegd in een seconde, en in een monument voor jongeren, tegen geweld vereeuwigd.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Respectmonument 'No War' in Amsterdam is opgericht naar aanleiding van de verstoring van de 4 mei herdenking in 2003 in Amsterdam, waarbij Amsterdamse jongeren van Marokkaanse afkomst voetbalden met de kransen die bij het oorlogsmonument waren gelegd.

Met dit monument laten Amsterdamse jongeren zien dat zij waarde hechten aan het respect voor elkaar en dat zij heel goed beseffen waar intolerantie, discriminatie en racisme toe kunnen leiden. Het is tevens een plek waar jongeren uit heel Amsterdam naar toe kunnen gaan om respect voor elkaar te uiten en hun vrijheid te gedenken. Dat kan op elke willekeurige dag van het jaar. Daar staat vrijheid immers ook voor.

In 2004 hebben leerlingen van verschillende VMBO scholen deelgenomen aan het project 'Tweede Wereldoorlog in perspectief'. Tijdens dit project leerden zij wat gevoelens van intolerantie en uitingen van discriminatie en racisme kunnen veroorzaken. De vervolging van joden, homoseksuelen, Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog was voor sommigen nog totaal onbekend. Nu weten zij beter. In de lessen werd ook een koppeling gemaakt naar de huidige situatie in het Midden-Oosten en hoe die is ontstaan. En niet te vergeten de rol van Marokkaanse soldaten in het geallieerde verzet tegen de Duitse overheerser.

Oprichting
Tijdens de eindmanifestatie van het project kregen de jongeren de gelegenheid hun opgedane ervaringen en indrukken op een creatieve manier te uiten. De centrale vraag was: 'Wat betekent respect voor jou?' Naast een debat over respect en een levende tentoonstelling was er ook een workshop 'Ontwerp je eigen respect-kunstwerk'. De opdracht luidde: 'Zet andere jongeren met je kunstwerk aan het denken over de gevolgen van discriminatie.'

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 juni 2005 door de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Bij de oprichting van het gedenkteken waren Ruim honderd leerlingen van de Joop Westerweel basisschool waren aanwezig. Aboutaleb refereerde in zijn toespraak aan gesprekken met Marokkaanse jongeren die zeggen meer respect te willen: 'Ik zeg dan dat respect willen, ook respect opbrengen is'.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.