Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Wladimir de Vries
Onthulling: 1957
Adopteer dit monument.

Exloo, monument bij het gemeentehuis (foto Harry Cock fotolicentie: CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het gemeentehuis in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is een in witte kalksteen uitgevoerde muurplastiek van een feniks. De plastiek is 1 meter 10 hoog en 1 meter 65 breed.

Symboliek
De feniks is een vogel die zich volgens de Griekse mythologie om de 500 jaar verbrandde in zijn nest, om vervolgens herboren uit de as te herrijzen. De beeltenis is een symbool van onsterfelijkheid en eeuwige verjonging na ondergang. Het monument is een eerbetoon aan de medeburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het gemeentehuis in Exloo (gemeente Borger-Odoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die als vergelding voor de brand in het gemeentehuis in juni 1943 door de bezetter zijn geëxecuteerd.

Rendert de Poel was directeur van het Bureau voor Arbeidsbemiddeling. Samen met J. Diemer probeerde hij tijdens de Tweede Wereldoorlog het gemeentehuis van Exloo in brand te steken, zodat het bevolkingsregister (met gegevens over joodse burgers) vernietigd zou worden. Beiden werden gearresteerd en op 20 september 1943 in Witten gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is in 1957 of 1958 aangebracht in het nieuwe gemeentehuis.

Locatie
Het monument is bevestigd aan de muur van het gemeentehuis, gevestigd aan de Hoofdstraat in Exloo (gemeente Borger-Odoorn).

Bron
Ron Boef (kleinzoon van beeldhouwer Wladimir de Vries).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht