Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

's-Gravenpolder, monument voor luitenant Robert Deprez (foto: Theo Snijders)
's-Gravenpolder, monument voor luitenant Robert Deprez (foto: Theo Snijders)
's-Gravenpolder, monument voor luitenant Robert Deprez (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor luitenant Robert Deprez in 's-Gravenpolder (gemeente Borsele) is een plaquette van witte natuursteen met daarop een tekst en een afbeelding van een lauwertak. De plaquette is ingemetseld in een bakstenen verhoging. De bakstenen verhoging maakt deel uit van één van de zeven muren van de zevenhoek waaruit het monument bestaat. Binnenin de zevenhoek zijn bloemen en planten geplant.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DEERLIJK SPORT

AAN
ZIJN
BETREURD
SPELEND
LID EN VRIEND
LUITENANT
ROBERT DEPREZ'

Symboliek
De lauwertak is een eerbetoon aan de slachtoffers.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor luitenant Robert Deprez in 's-Gravenpolder (gemeente Borsele) is opgericht ter nagedachtenis aan luitenant Robert Deprez die op 30 maart 1944 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.

'De drie musketiers uit Harelbeke':
Robert Deprez, André Schaepdrijver en Marcel Becquaert verlieten op 13 juli 1942 Harelbeke met bestemming Groot-Brittannië. Ze hadden een document op zak dat de handtekening droeg van Gerard Romsée (de door de bezetter aangestelde secretaris-generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken) en waarop stond dat ze werk hadden in Frankrijk. In Brussel namen ze de trein naar Parijs (via Amiens) omdat die bomvol arbeiders zat, waardoor praktisch geen controle mogelijk was. In Saint-Jean-de-Losne (ten zuiden van Dijon) vonden ze een middel om de demarcatielijn tussen het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk en het onbezette deel (dat werd bestuurd door het Vichy-regime) te overschrijden. Met de hulp van enkele spoorwegarbeiders werden ze verstopt in een kolenwagon van een goederentrein die naar Bourg-en-Bresse reed. Vanaf Montauban ging Marcel Becquaert afzonderlijk verder. Het duurde tot 1 december 1942 eer hij samen met een groep van 13 mannen vanuit Foix, geleid door Spaanse gidsen, te voet over de bergen van Andorra trok. Op 4 december stootte de groep in het Spaanse Seo de Urgel op de Guardia Civil. Becquaert werd er opgesloten en belandde vervolgens in de gevangenissen van Lerida en Zaragoza. Uiteindelijk werd hij naar het kamp van Miranda de Ebro gevoerd, waar hij van 28 december 1942 tot 22 mei 1943 verbleef. Hij vond er zijn kameraden Deprez en Schaepdrijver terug.

Het Britse consulaat kocht de drie Harelbekenaren met goederen van de Spaanse overheid af, nadat ze een dienstverbintenis hadden ondertekend. Ze werden naar Gibraltar gebracht, waar ze vier dagen verbleven. Acht dagen later, op 8 juni 1943, kwamen Becquaert, Deprez en Schaepdrijver aan in Groot-Brittannië. Ze waren bijna een jaar weg van huis. In Harelbeke hoorden hun familieleden en vrienden de afgesproken radioboodschap, die op de BBC-zender werd omgeroepen: 'De drie musketiers zijn goed aangekomen'. Alledrie gingen ze in geheime dienst. Na hun opleiding tot marconist, werden ze in 1944 ingezet bij belangrijke zendingen naar het bezette België.

De zending Lucullus-Troilus:
Robert Deprez (codenaam Lucullus) maakte samen met Albert Girouille (codenaam Troilus) deel uit van de zending Lucullus-Troilus. Op 30 maart 1944 vertrokken de agenten met een viermotorige Halifax vanuit Groot-Brittannië. Luitenant Deprez was bestemd om als verbindingsman bij het leger van België (Geheim Leger) op te treden en moest gedropt worden in de streek van Ellezelles, nabij Ronse. Nog voor het vliegtuig echter zijn bestemming bereikte, werd het tijdens een vijandelijke actie neergeschoten boven de Westerschelde, ten zuiden van Hansweert (Nederland). Slechts vijf van de twaalf bemanningsleden van de Halifax overleefden de crash. Girouille en Deprez werden als vermist opgegeven.

Het monument wordt onderhouden door de de voetbalclub 'Deerlijk Sport' waar Robert Deprez lid van was.

In Harelbeke, de geboortestad van Robert Deprez, staat ook een herdenkingsmonument voor luitenant Robert Deprez.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Zeedijk in 's-Gravenpolder (gemeente Borsele).

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • 'Tijdingen van de Roede van Harelbeke' van de Heemkundige Kring Harelbeke.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht