Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Sluiskil, monument voor Luitenant Boudry (foto: Theo Snijders)
Sluiskil, monument voor Luitenant Boudry (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Luitenant Boudry in Sluiskil (gemeente Terneuzen) is een betonnen gedenksteen in de vorm van een grafzerk met een tekst in witte verf. Op de steen is een portretfoto aangebracht.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'OP 17 SEPT 1944
OFFERDE DE FRANSE
LUITENANT VLIEGENIER
ERWINE BOUDRY
ARMEE DE L'AIR
GROUPE ILE DE FRANCE
HIER ZIJN LEVEN
VOOR ZIJN VADERLAND
EN VOOR DE BEVRIJDING VAN
ZEEUWSCH VLAANDEREN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Luitenant Boudry in Sluiskil (gemeente Terneuzen) is opgericht ter nagedachtenis aan de Franse luitenant Erwin Emile Boudry die op 17 september 1944 door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.

Op 17 september 1944 was luitenant Boudry betrokken bij de aanval op Duitse troepen die de Westerschelde overstaken bij Terneuzen. Iets van de anderen afgedwaald, werd hij neergeschoten door luchtdoelgeschut in Sluiskil. Zijn vliegtuig ontplofte toen het de grond raakte.

De Franse Luitenant was al vanaf het begin bij de oorlog betrokken. In Juni 1940 werd hij krijgsgevangen genomen door de bezetter tijdens de verdediging van Duinkerken. Hij kwam in Stalag 1A in Koeningsberg in Oost-Pruisen terecht. In februari 1941 wist hij te ontsnappen en vluchtte naar Rusland, waar hij aanvankelijk voor een spion werd aangezien. Na een tijd te hebben doorgebracht in een kamp ten zuiden van Moskou, vluchtte hij opnieuw en kwam in december 1941 in Engeland terecht. Daar werd hij door de R.A.F. opgeleid tot vliegenier en werd hij ingedeeld in squadron 340.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Noordweg, 2 kilometer buiten Sluiskil (gemeente Terneuzen).

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht