Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Zaamslag, plaquette op de Poolse brug (foto: Theo Snijders)
Zaamslag, plaquette op de Poolse brug (foto: Theo Snijders)
Zaamslag, plaquette op de Poolse brug (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de Poolse brug in Zaamslag (gemeente Terneuzen) is een ingemetselde gedenkplaat van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERDENKING
AAN DE BEVRIJDING
VAN ZAAMSLAG
DOOR HET POOLSE LEGER
19 SEPT. 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de Poolse brug in Zaamslag (gemeente Terneuzen) herinnert aan de bevrijding van Zaamslag door het Poolse leger op 19 september 1944.

Een inwoner van Zaamslag vertelt:

'Maandag 18 september:
Om tien uur meldde de radio, dat de luchtlanding in Holland als goed geslaagd konden worden beschouwd. Van meer belang voor ons was echter het bericht, dat de Polen het kanaal Axel-Hulst waren over getrokken en vorderingen maakten in de richting van de Schelde-oever. Zware gevechten werden geleverd in de buurt van Axel, Kijkuit en Hulst, waar de Duitsers zich hardnekkig verdedigden. De nacht werd vol spanning ingegaan, maar het bleef rustig.

Dinsdag 19 september:
Een dikke mist bedekte 's morgens het land. Het was echter wat de mensen noemen: 'een mooi weer mist'. De bevolking was ner­veus. Ieder voelde het; deze dag zou de bevrijding brengen. Vandaag zou aan de onderdrukking en tirannie voor goed een einde komen. Ongeveer om half twaalf vielen de eerste granaten in het dorp en werd een persoon gewond. Toen trokken de Duitsers, zwaar be­wapend, terug uit de Axelsestraat en verspreidden zich over het dorp. Tussen twaalf uur en half een werd ons dorp weer onder vuur genomen en vele granaten sloegen in, in de verschillende straten. Daarop trokken de Duitsers terug in de richting van Terneuzen en Reuzenhoek. Praktisch was ons dorp van vijanden gezuiverd, maar toch wachtten we gelaten op de din­gen die komen zouden en wat er die dag verder tot ongeveer 4 uur nog zou voorvallen.

De Poolse bevrijders trokken dus ons dorp binnen en werden door de bevolking als het ware omsingeld en uitbundig begroet. Er werd gelachen en gehuild van blijd­schap. De Polen lieten zich dat alles lachend welgevallen. Zich verheu­gend over de ontvangst en gul chocolade, sigaretten en andere begeerde lekkernijen uitdelend. Op dat moment werd er een trouwe band gesmeed tussen Zaamslag en Polen, het land waar we zo weinig vanaf wisten en wat we slechts kenden als eerste slachtoffer van de Duitse zucht naar wereldheerschappij. Waarvan we in de ondergrondse bladen hadden gelezen als van het dappere volk van vrijheidlievende, vaderlandsminnende burgers, dat jaren gestreden had voor zijn vrijheid. Het leed was geleden, we waren vrij. Als in een roes doorleefden we de rest van deze dag der bevrijding.'

Locatie
De plaquette bevindt zich op de Poolse brug bij de Axelsestraat in Zaamslag (gemeente Terneuzen).

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht