Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor het P.S.D.-personeel in Middelburg is van brons. Bovenaan de plaat is in reliëf het wapen van Zeeland aangebracht, geflankeerd door twee veerboten en de jaartallen 1940-1945. Tussen de tekst en de namen van de slachtoffers bevindt zich nog een lauwerktak.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ALS PLICHTSGETROUWE AMBTENAREN
VAN DE PROVINCIALE STOOMBOOT-
DIENSTEN IN ZEELAND VIELEN GEDU-
RENDE DE OORLOGSJAREN 1940-1945
BIJ DE UITOEFENING VAN HUN DIENST:

AAN BOORD VAN HET S.S. LUCTOR ET EMERGO
MACHINIST A . VOLK
MATROOS J.C. DOOMS
MATROOS A . DE PUTTER
STOKER B. V.D. STICHEL
HOFMEESTER F. V.D. PEIJL
HOFMEESTER J. DE RONDE
HOFM.BEDIENDE P. V.D. MAAS

AAN BOORD VAN HET S.S. PRINS HENDRIK
MACHINIST W.J. V.D. PLOEG
HULPMACHINIST D. SCHMELZER
STUURMAN J. DEN BOER
MATROOS G. VAN WANROOIJ

AAN BOORD VAN HET S.S. ZUIDERZEE
HULPMACHINIST P.M. VAANE
BIJ HET WATERVERKEER OP WALCHEREN
MATROOS L. V.D. STEEN'.

Symboliek
De lauwertak staat symbool voor het eerbetoon aan de slachtoffers.

Wijziging
Na het opheffen van de P.S.D. werd de plaquette opgeslagen en in juni 2005 is het op het Abdijplein geplaatst.

De geschiedenis

De plaquette voor het P.S.D.-personeel in Middelburg is opgericht ter nagedachtenis aan dertien ambtenaren van de Provinciale Stoomboot Diensten die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de dertien slachtoffers luiden:

J. den Boer, J.C. Dooms, P. v.d. Maas, F. v.d. Peijl, W.J. v.d. Ploeg, A. de Putter, J. de Ronde, D. Schmelzer, L. v.d. Steen, B. v.d. Stichel, P.M. Vaane, A. Volk en G. van Wanrooij.

De 'Luctor et Emergo' van de P.S.D. werd in 1940 door de Nederlandse Marine gevorderd als hospitaalschip. Tijdens het bombardement op Vlissingen op 12 Mei 1940 werd het schip door een bom getroffen en zonk. Hierbij kwamen zeven mensen om het leven.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette bevindt zich op het Abdijplein in Middelburg, naast enkele andere plaquettes die herinneren aan inwoners van de gemeente die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Bron
Informatie afkomstig van Theo Snijders.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents