Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Koewacht, monument bij de R.K. kerk (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de R.K. begraafplaats in Koewacht (gemeente Terneuzen) is een houten kruis, in een cirkel omgeven door drie liggende gedenkstenen van natuursteen.

Symboliek
Het kruis is niet alleen het symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. De lauwertak is een eerbetoon aan de slachtoffers.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de R.K. begraafplaats in Koewacht (gemeente Terneuzen) is opgericht ter nagedachtenis aan acht inwoners van Koewacht (gemeente Terneuzen) die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de acht slachtoffers luiden: Gerard Bonte, André Buijs, Arthur Buijs, Petrus van Goethem, Camiel de Schepper, Georgette de Schepper, Eduard Verschraegen en Arthur Wouters.

Arthur Buijs (23 jaar), Petrus van Goethem (31 jaar), Camiel de Schepper (40 jaar) en Georgette de Schepper (8 jaar) kwamen op 24 februari 1945 om het leven toen een afgedwaalde V2-bom, bestemd voor Antwerpen, in de Nieuwstraat explodeerde. Zij zijn begraven in een gezamelijk graf op het R.K kerkhof van Koewacht.

De Nederlandse soldaat Gerard Bonte sneuvelde op 14 mei 1940 op 26-jarige leeftijd bij de strijd om de Grebbeberg. Hij ligt begraven op de begraafplaats in Houten. Arthur Wouters werd dodelijk getroffen door kogels tijdens een luchtgevecht in Nieuwendam (Noord Holland) waar hij seizoensarbeid verrichtte in het veld bij een landbouwer. Eduard Verschraegen, KNIL-militair in Nederlands-Indië, is omgekomen op zee tijdens de oorlog met Japan. Andre Buijs is omgekomen als Nederlandse militair tijdens de politionele acties om de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.

Locatie
Het monument bevindt zich op het kerkhof van de R.K kerk van de Heilige Philippus en Jacobus, gelegen aan het Kerkplein in Koewacht (gemeente Terneuzen). In de R.K. kerk hangt tevens een bronzen plaquette met de namen van de oorlogsslachtoffers.

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht