Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door R.K. Basisschool De Vlaswiek.

Koewacht, Herdenkingsmonument (foto: Dhr. Verschraegen CC BY 3.0)
Koewacht, plaquette in de R.K. kerk (foto: Theo Snijders)
Het voormalige graf van Gerard Bonte in Houten (foto: Theo Snijders)
Het graf van A.A.Buijs op Ereveld Kembang Kuning (Oorlogsgravenstichting)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Koewacht (gemeente Terneuzen) bestaat uit een zwarte natuurstenen plaquette die is aangebracht op twee zuilen van roestvrij staal. Boven de plaquette zijn op deze twee zuilen duiven van roestvrij staal aangebracht. Tevens loopt er vanaf het midden van de plaquette een dunne zuil naar boven met daarop duiven.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:
'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN TIJDENS DE TWEEDE
WERELDOORLOG (1940-1945) EN DE CONFLICTEN DAARNA:

G.A. BONTE     C.F.D. DE SCHEPPER
A.A. BUIJS     G.M.F. DE SCHEPPER (7 JAAR)
ARTH. BUIJS     E.J. VERSCHRAEGEN
F.F. VAN GOETHEM     A.J. WOUTERS
A.C.J. DEN HAERINCK.'

Symboliek
De duiven op het monument staan symbool voor vrede.

Wijziging
Het herdenkingsmonument is een vervanging van de bronzen plaquette die in de R.K. kerk van de Heilige Philippus en Jacobus hing. Op de oorspronkelijke plaquette stonden de namen van acht slachtoffers. Op de vernieuwde plaquette staan negen slachtoffers vermeld.

Tekst
De tekst op de originele plaquette luidde:

'TER NAGEDACHTENIS AAN HEN DIE VIELEN
WERELDOORLOG 1940 - 1945
G.A. BONTE     P.F. VAN GOETHEM
A.A. BUIJS     C.F.D. DE SCHEPPER
ARTH. BUIJS     G.M.F. DE SCHEPPER
A.J. WOUTERS     E.J. VERSCHRAEGEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan negen inwoners van Koewacht (gemeente Terneuzen) die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de negen slachtoffers luiden: Gerard Bonte, André Buijs, Arthur Buijs, Petrus van Goethem, Achiel den Haerinck, Camiel de Schepper, Georgette de Schepper, Eduard Verschraegen en Arthur Wouters.

Arthur Buijs (23 jaar), Petrus van Goethem (31 jaar), Camiel de Schepper (40 jaar) en Georgette de Schepper (8 jaar) kwamen op 24 februari 1945 om het leven toen een afgedwaalde V2-bom, bestemd voor Antwerpen, in de Nieuwstraat explodeerde. Zij zijn begraven in een gezamelijk graf op het R.K kerkhof van Koewacht.

De Nederlandse soldaat Gerard Bonte sneuvelde op 14 mei 1940 op 26-jarige leeftijd bij de strijd om de Grebbeberg. Hij lag begraven op de begraafplaats in Houten en is verplaatst naar de Militaire Begraafplaats Grebbeberg (6 A 33).

Arthur Wouters werd dodelijk getroffen door kogels tijdens een luchtgevecht in Nieuwendam (Noord Holland) waar hij seizoensarbeid verrichtte in het veld bij een landbouwer.

Achiel den Haerinck werd met zijn vrachtwagen in mei 1940 gevorderd voor het vervoer van troepen naar Frankrijk en kwam zo terecht in Engeland waar hij werd ingedeeld bij de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Hij overleed op 08 oktober 1941 als gevolg van maagbloedingen en ligt begraven in Wolverhampton (Staffordshire, UK).

Eduard Verschraegen, KNIL-militair in Nederlands-Indië, is omgekomen op zee tijdens de oorlog met Japan.

Andre Buijs is omgekomen als Nederlandse militair tijdens de 'politionele acties' om de onafhankelijkheid van Nederlands-Indië.

Locatie
De plaquette bevindt zich naast de R.K. kerk, gevestigd aan het Kerkplein 2 in Koewacht (Gemeente Terneuzen).

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht