Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders
Foto: Theo Snijders

Het monument

Vorm en materiaal
Het Nederlandse oorlogsgraf in Oost-Souburg (gemeente Vlissingen) herbergt het stoffelijk overschot van een burgerslachtoffer. Op het graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst, waarop in reliëf de Nederlandse leeuw is aangebracht.

Tekst
De tekst op de grafzerk luidt:
'KONINKRIJK
DER NEDERLANDEN
J. FRANCKE
15-8-1918
9-10-1944'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Nederlandse oorlogsgraf in Oost-Souburg (gemeente Vlissingen) herinnert aan Jacobus Francke die door oorlogshandelingen om het leven is gekomen.
De 26-jarige Jacobus Francke werd op 8 oktober 1944 in Middelburg gefusilleerd omdat hij geen gehoor gaf aan het bevel om dijken op te werpen ter bescherming van Duitse stellingen. Iedereen die geen vrijstelling had moest hieraan meedoen. Walcheren liep onder water nadat op 3 oktober 1944 de dijk bij Westkapelle was gebombardeerd door de geallieerden en op 7 oktober de Nolledijk bij Vlissingen en de zeedijk bij Rammekens.

Het graf staat onder bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Het oorlogsgraf bevindt zich op de begraafplaats in Oost-Souburg (gemeente Vlissingen).
Informatie afkomstig van de heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht