Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Axel, 'Gdynia-Bridge' (foto: Theo Snijders)
Axel, 'Gdynia-Bridge' (foto afkomstig van: Dhr. Theo Snijders)
Axel, 'Gdynia-Bridge' (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Gdynia-Bridge' in Axel (gemeente Terneuzen) is een wit stalen bord met daarop in rood een tekst.

Tekst
De tekst op het bord luidt:

'GDYNIA - BRIDGE
BIJ DE STRIJD OM AXEL IN SEPTEMBER 1944
GAVEN POOLSE SOLDATEN DEZE NAAM AAN EEN
HIER DOOR HEN GELEGDE BAILEYBRUG'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Gdynia-Bridge' in Axel (gemeente Terneuzen) is opericht ter herinnering aan Poolse soldaten die in september 1944 op deze plek, het zijkanaal naar Hulst, een Baileybrug plaatsten.

Van 16 september tot 2 november 1944 woedde er een zware strijd in West-Zeeuws-Vlaanderen, waar de bezetter zich met hand en tand verzette. Dit had grote verwoestingen tot gevolg. Axel werd bevrijd door Poolse troepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie. De strijd duurde vier dagen. De beslissende aanval ten oosten van Axel werd ingeleid met zwaar artillerievuur.

Een Baileybrug is een constructie die in 1942 in Engeland is ontworpen. Het is een bouwpakket van stalen, rechthoekige elementen die door middel van stalen pennen zijn verbonden. Een dergelijke noodbrug kon razendsnel worden gemonteerd en was bedoeld om legermaterieel en manschappen te vervoeren.

Locatie
Het monument bevindt zich op de oude plek waar de Baileybrug in september 1944 is geplaatst. Hier bevindt zich nu een nieuwe brug over het zijkanaal naar Hulst.

Bron
Informatie afkomstig van Dhr. Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht