Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de familie Dasché in Goirle is een plaquette van roestvrij staal. De gedenkplaat is 20 centimeter hoog en 35 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘OP 28 AUGUSTUS 1942
WERD HET JOODSE GEZIN DASCHÉ
VANUIT DEZE WONING WEGGEVOERD.
EDITH DASCHÉ-ADLER (39 JR); VALERIE (11 JR);
ELISABETH (9 JR); TOBIAS (1 JR)
5-10-1942. KAMP AUSCHWITZ (POLEN)
ERICH DASCHÉ (45 JR)
31-10-1943. SCHOPPINITZ (POLEN)’

Digitaal Joods Monument

De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het monument in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan het joodse echtpaar Erich en Edith Dasché en hun drie kinderen Valerie, Elisabeth en Tobias die in Poolse concentratiekampen om het leven zijn gebracht. Zij zijn het enige joodse gezin uit Goirle dat is weggevoerd. Op 28 augustus 1942 moesten zij klaarstaan om hun huis te verlaten. Zij waren gevlucht vanuit Oostenrijk en woonden nog niet zo lang in Goirle.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de huidige bewoners van het pand aan de Emmastraat en is door de gemeente Goirle in samenwerking met de plaatselijk Heemkundekring aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005 door burgemeester mevrouw W.M.C.
de Vrey–Vringer en de heer C.J.M. van Hest (huidige bewoner van het
pand aan de Emmastraat).

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette is aangebracht op de muur van het woonhuis aan de Emmastraat in Goirle.

Bronnen

  • De heer C.J.M. van Hest;
  • De heer Gerrit Kobes.

Voor meer informatie
Regionaal Archief Tilburg.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents