Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Adopteer dit monument.

Twello, oorlogsmonument
Twello, oorlogsmonument
Twello, oorlogsmonument

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Twello (gemeente Voorst) is een stenen zuil waarop een plaquette is aangebracht. Een rood natuurstenen trap leidt naar de zuil. Het monument is gelegen in een parkachtig landschap.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940-1945

VOOR HEN
DIE VIELEN'.

Wijziging
In april 2014 is het monument door onbekende daders beklad en vernield. Zo was er brand gesticht bij het monument, waren enkele stenen van de natuurstenen trap kapotgemaakt en was er met verf gekliederd. De gemeente heeft de schade aan het monument nog voor de herdenking op 4 mei dat jaar opgeknapt.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Twello (gemeente Voorst) herinnert de inwoners aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bron
De Stentor. Artikel 2 mei 2014.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht