Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Mattheus Meesters (1908-2002)
Onthulling: 1965
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Hanzehogeschool Groningen.

Groningen, monument in de PABO (foto: CBK Groningen)
Groningen, monument in de PABO (foto: CBK Groningen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de PABO te Groningen is een bronzen plaquette, waarop een kring van kinderen is afgebeeld. In het midden is door middel van een uitsparing de leerkracht weergegeven.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'J.J. ESKES . J. GODFRIED . H.O.G. VAN DER KOOI
J. SPORTEL . B. WALLAGE . J. WIJNBER
J. ZUIDERHOEK.'

Wijzigingen
In 2001 is de gedenkplaat verhuisd van het oude PABO-gebouw aan de Petrus Driessenstraat naar de PABO-vleugel van het Wiebenga-complex van de Hanze Hogeschool op het Eysonniusplein. In 2008 is het monument opnieuw verhuisd, ditmaal naar de nieuwe PABO-hal in de Hanzehogeschool aan het Zernikeplein.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de PABO te Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan zeven onderwijzers van de voormalige kweekschool die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

J.J. Eskes, J. Godfried, H.O.G. van der Koo, J. Sportel, B. Wallage, J. Wijnber en J. Zuiderhoek.

Betje Wallage werd geboren op 10 augustus 1898 in Onstwedde. Ze was onderwijzeres aan de school aan de Parkweg. Op 12 februari 1943 is ze in Auschwitz om het leven gebracht. Ook Jeanne Godfried en Jonas Wijnberg zijn in het Poolse concentratiekamp omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1965. In 2001 is het op de nieuwe locatie in het Wiebenga-complex opnieuw onthuld.

Locatie
De gedenkplaat bevindt zich in de PABO-vleugel van de Hanze Hogeschool op het Zernikeplein in Groningen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht