Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Onthulling: 1993
Adopteer dit monument.

Amersfoort, 'Monument voor Ex-Krijgsgevangenen' (foto: Nico Spilt)
Amersfoort, plaquettes in het NS-station (foto: Nederlandse Spoorwegen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Ex-Krijgsgevangenen' in Amersfoort is een koperen plaquette. Hierop is een tekst en een afbeelding van een wachttoren aangebracht. Naast deze gedenkplaat bevindt zich een tweede koperen gedenkplaat die is uitgevoerd in dezelfde stijl. Het betreft een gedenkplaat met daarop 21 namen van omgekomen NS personeelsleden. Beide platen zijn omsloten door natuurstenen muurbekleding. Hierboven zijn twee reliëfs bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1943 1945

TER HERINNERING AAN DE MEER DAN
10.000
NEDERLANDSE MILITAIREN DIE
VANAF HET STATION AMERSFOORT
IN DUITSE KRIJGSGEVANGENSCHAP
WERDEN WEGGEVOERD

EEN AANTAL VAN HEN KEERDE NIET TERUG.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Ex-Krijgsgevangenen' herinnert de inwoners van Amersfoort aan de meer dan 10.000 Nederlandse militairen die in de periode 1943-1945 vanaf station Amersfoort als krijgsgevangenen naar Duitsland zijn weggevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1993.

Locatie
De gedenkplaat bevindt zich op het tweede perron in het stationsgebouw van de Nederlandse Spoorwegen aan de Stationsstraat te Amersfoort. De gedenkplaats is bevestigd aan de zijwand van het gebouw op dit perron.

Bronnen

  • Gemeente Amersfoort;
  • Om niet te vergeten. De Tweede Wereldoorlog herdacht in Amersfoort van Joost van der Spek. (Amersfoort, 2e druk, juni 2000).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht