Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de voormalige H.T.S. te Groningen is een zwarte natuurstenen plaquette met tekst. Links van de plaquette hangt een mozaïek van een vlinder.
Rechts van de plaquette hangt een mozaïek van twee raderen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
1940 1945'.

Hieronder staan de namen van 44 slachtoffers vermeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de voormalige H.T.S. te Groningen is opgericht ter herinnering aan oud-leerlingen van de H.T.S en de zeevaartschool die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de 44 slachtoffers luiden:

S. Achttienribbe, G. Bakker, L.Ph. Bendik, H.E. Blaauw, H. Bolt, K. Bouma, G.J.K. Brookhuis, J.H. Van Deemter, H.E. Dinkla, P.H.E. Van Dooren, R. Fried, A. van Haeringen, W.H. Jiskoot, W.A. Jongsma, H. Ph. Joseph, J.L. Klamer, D. Kruitbosch, E. Kuipers, H. Kuipers, J.A.A. Lammers, H. Maas, P. van Malsen, S.A. Menko, J.A.C. Meijer, H. Moolenaar, L.M. van Noppen, A.T. Oppenheim, J. Ramaker, L.W. Roos, K.J. Rosenthal, J. Schaller, P.J. Sikkes, A.M. Schiltkamp, M. van Schelt, B. Simmeren, C.J. Smallenbroek, A.P. Smitshuijsen, P. Stavast, E.A. Stuut, O.R. Thomsen, G.C. van Veggel, S. Veldstra, E. Wiertse en P. van der Woude.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de hal van de Hanzehogeschool te Groningen.

Bronnen

  • De heer Hans Hamburger;
  • STIWOT.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht