Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.

Groningen, monument in het postkantoor (foto: E.H. Hoving)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het postkantoor te Groningen is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'PTT
1940 1945
AAN ONZE TIJDENS DE
BEZETTING OMGEKOMEN
MEDEWERKERS

H.M. BATS * J.C. VAN DEN BERG
M.L.H. VAN DEN BERG * D. BUURMA
J. DIJKHUIS * D. EBBINGE
G.G. GANS * M.S. GOSLINSKI
D. HAUMERSEN * H. HAZELHORST
H.E. KLAASSENS * G. DE LANGE
J. NOORMAN * N. OMLO
E. OUDGENOEG * D. POSTEMA
B. POSTHUMUS * H. VELDHUIS
H.J.E. VERHEUL * H.C.R. VAN WALREE.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het postkantoor te Groningen is opgericht ter nagedachtenis aan twintig medewerkers van de PTT uit Groningen die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

H.M. Bats, J.C. van den Berg, M.L.H. van den Berg, D. Buurma, J. Dijkhuis, D. Ebbinge, G.G. Gans, M.S. Goslinski, D. Haumersen, H. Hazelhorst, H.E. Klaassens, G. de Lange, J. Noorman, N. Omlo, E. Oudgenoeg, D. Postema, B. Posthumus, H. Veldhuis, H.J.E. Verheul en H.C.R. van Walree.

Marianne Sara Goslinski werd op twintig-jarige leeftijd door de bezetter naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 29 oktober 1942 is omgebracht. Haar collega Hester Oudgenoeg (roepnaam Esther) is op 20 maart 1943 in Sobibor om het leven gekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
De gedenkplaat hangt in de centrale hal van het postkantoor, gevestigd aan de Munnekeholm te Groningen.

Bron
Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.