Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Udenhout (gemeente Tilburg) is een schuin geplaatste bronzen schaal, waarin een datum is aangebracht en waar water in staat. Dit water weerspiegelt de hemel. De schaal staat in een kaderrand van 2 meter lang en 4 meter breed van corten-staal waarop dichtregels zijn aangebracht van M.C. van Spaendonck. Naast de schaal liggen zwerfkeien met namen van gesneuvelde verzetsstrijders. Het gehele monument is 4 meter hoog, 6 meter breed en 1 meter 20 diep.

Teksten
De tekst in de schaal luidt:

’26 MEI 1944′

De tekst op de kaderrand luidt:

‘STIL IS HET GEWORDEN * IN DE DUINEN * JAN * STILTE, DIEP * IN ’T ZAND * JACOB * VEERTIEN JONGE MANNEN * DIE STREDEN * EVERT-GERARD * VOOR DE VRIJHEID * VAN ONS LAND * ROB * ÉÉN, DIE VOOR HIJ VALT NOG, * ROEPT VOOR ALLEN: * ‘LEVE WILLEMIEN!’ * JAN * STIL IS HET GEWORDEN * IN DE DUINEN * JACOB * STILTE, DIEP * IN ’T ZAND * WILLEM * NA TWEEMAAL * DAT LEVEN NEMEND SCHOT * WIM * IN ’T VROEGSTE OCHTENDGLOREN * HARRY * UIT TWEE MAAL ZEVEN LOPEN * ALBERT * VIELEN VEERTIEN; * BAREND * TWEE MAAL * ZEVEN LEVENS * HARMEN * VOOR DE VRIJHEID * PETRUS * VAN ONS LAND * CORNELIS *’

De namen op de zwerfkeien luiden:

‘WIM BERKELMANS
HARRY VERBUNT
ROB VAN SPAENDONCK
ALBERT MEINTSER
BAREND BUSNAC
WILLEM OOSTERHEERT
HARMEN VAN ROSSUM
JACOB EVERAERS
JACOB HAGE
EVERT GERARD ROES
JAN NOORDA
JAN DE JONG
CORNELIS WAGHTO
PETRUS JUTEN’.

Symboliek
De bronzen schaal staat symbool voor de tranen die vloeiden en waarin het water de lucht weerspiegelde, de zwerfkeien (met de namen) voor de lichamen die nooit zijn gevonden en de corten-stalen kaderrand voor de kuil waarin ze vielen.

Wijziging
In september 2014 is de bronzen schaal van het monument gestolen.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Udenhout (gemeente Tilburg) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien verzetsstrijders die hoorden tot drie verschillende verzetsgroepen: een Tilburgse (zes man), een Groningse (drie man) en een groep uit Tholen en Bergen op Zoom (vijf man). Op 26 mei 1944 in de Loonse en Drunense duinen zijn zij door de bezetter gefusilleerd. Hun lichamen zijn nooit meer terug gevonden.

De namen van de veertien slachtoffers luiden: Wim Berkelmans, Barend Busnac, Jacob Everaers, Evert Gerard, Jacob Hage, Jan de Jong, Petrus Juten, Albert Meintser, Roes Jan Noorda, Willem Oosterheert, Harmen van Rossum, Rob van Spaendonck, Harry Verbunt en Cornelis Waghto.

Oprichting
De aanleiding om het monument op te richten was het ontbreken van een plek om de gesneuvelde verzetsstrijders te herdenken.

Onthulling
Het monument is op 26 mei 2005 onthuld in een ceremonie uitgevoerd door verkenners in aanwezigheid van burgemeester W. Nuis uit de gemeente Tholen, wethouder Hugo Backx van de gemeente Tilburg, pastor A..J.J. Ooms uit Tilburg en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Oude Bosschelaan te Udenhout (gemeente Tilburg), bij de uitspanning Bosch en Duin in de Loonse en Drunense duinen.

Bronnen

Voor meer informatie
Stichting Joannes Antonius van Spaendonck.
Telefoonnummer contactpersoon:
M.C. van Spaendonck: 020 6721208
Dhr. Schoenmakers: 013 4555581

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents