Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Riki Mijling (07-12-1954)
Onthulling: 26 mei 2005
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2020-2021 geadopteerd door Basisschool De Wichelroede.

Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)
Udenhout, oorlogsmonument (foto: Henk Peters)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Udenhout (gemeente Tilburg) is een schuin geplaatste bronzen schaal, waarin een datum is aangebracht en waar water in staat. Dit water weerspiegelt de hemel. De schaal staat in een kaderrand van 2 meter lang en 4 meter breed van corten-staal waarop dichtregels zijn aangebracht van M.C. van Spaendonck. Naast de schaal liggen zwerfkeien met namen van gesneuvelde verzetsstrijders. Het gehele monument is 4 meter hoog, 6 meter breed en 1 meter 20 diep.

Teksten
De tekst in de schaal luidt:

'26 MEI 1944'

De tekst op de kaderrand luidt:

'STIL IS HET GEWORDEN * IN DE DUINEN * JAN * STILTE, DIEP * IN ’T ZAND * JACOB * VEERTIEN JONGE MANNEN * DIE STREDEN * EVERT-GERARD * VOOR DE VRIJHEID * VAN ONS LAND * ROB * ÉÉN, DIE VOOR HIJ VALT NOG, * ROEPT VOOR ALLEN: * 'LEVE WILLEMIEN!' * JAN * STIL IS HET GEWORDEN * IN DE DUINEN * JACOB * STILTE, DIEP * IN ’T ZAND * WILLEM * NA TWEEMAAL * DAT LEVEN NEMEND SCHOT * WIM * IN ’T VROEGSTE OCHTENDGLOREN * HARRY * UIT TWEE MAAL ZEVEN LOPEN * ALBERT * VIELEN VEERTIEN; * BAREND * TWEE MAAL * ZEVEN LEVENS * HARMEN * VOOR DE VRIJHEID * PETRUS * VAN ONS LAND * CORNELIS *'

De namen op de zwerfkeien luiden:

'WIM BERKELMANS
HARRY VERBUNT
ROB VAN SPAENDONCK
ALBERT MEINTSER
BAREND BUSNAC
WILLEM OOSTERHEERT
HARMEN VAN ROSSUM
JACOB EVERAERS
JACOB HAGE
EVERT GERARD ROES
JAN NOORDA
JAN DE JONG
CORNELIS WAGHTO
PETRUS JUTEN'.

Symboliek
De bronzen schaal staat symbool voor de tranen die vloeiden en waarin het water de lucht weerspiegelde, de zwerfkeien (met de namen) voor de lichamen die nooit zijn gevonden en de corten-stalen kaderrand voor de kuil waarin ze vielen.

Wijziging
In september 2014 is de bronzen schaal van het monument gestolen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Berkelmans Wilhelmus Adrianus Josephus 31-03-1912 26-05-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Udenhout (gemeente Tilburg) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien verzetsstrijders die hoorden tot drie verschillende verzetsgroepen: een Tilburgse (zes man), een Groningse (drie man) en een groep uit Tholen en Bergen op Zoom (vijf man). Op 26 mei 1944 in de Loonse en Drunense duinen zijn zij door de bezetter gefusilleerd. Hun lichamen zijn nooit meer terug gevonden.

De namen van de veertien slachtoffers luiden: Wim Berkelmans, Barend Busnac, Jacob Everaers, Evert Gerard, Jacob Hage, Jan de Jong, Petrus Juten, Albert Meintser, Roes Jan Noorda, Willem Oosterheert, Harmen van Rossum, Rob van Spaendonck, Harry Verbunt en Cornelis Waghto.

Oprichting
De aanleiding om het monument op te richten was het ontbreken van een plek om de gesneuvelde verzetsstrijders te herdenken.

Onthulling
Het monument is op 26 mei 2005 onthuld in een ceremonie uitgevoerd door verkenners in aanwezigheid van burgemeester W. Nuis uit de gemeente Tholen, wethouder Hugo Backx van de gemeente Tilburg, pastor A..J.J. Ooms uit Tilburg en andere hoogwaardigheidsbekleders.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Oude Bosschelaan te Udenhout (gemeente Tilburg), bij de uitspanning Bosch en Duin in de Loonse en Drunense duinen.

Bronnen

Voor meer informatie
Stichting Joannes Antonius van Spaendonck.
Telefoonnummer contactpersoon:
M.C. van Spaendonck: 020 6721208
Dhr. Schoenmakers: 013 4555581

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Bram seebregts | 3 mei 2020

Altijd als we na de duinen gingen als klein kind viel deze plek mij al op. Een mooi moment om diegene te herdenken die voor zich verzet hebben tegen onze overheerser. Daar moet bij stil gestaan worden doormiddel van een bloem