Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Nico de Wit
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Goirle, herdenkingsmonument (foto: Ad van der Velden)
Goirle, herdenking bij de gedenktafels (foto: gemeente Goirle)
Goirle, herdenking bij de gedenktafels (Foto: Adriaan Seelen/NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het herdenkingsmonument in Goirle bestaat uit twee bronzen gedenktafels. Eén tafel wijst omhoog en staat symbool voor de toekomst. Deze tafel is smal van onderen en loopt naar boven wat breder uit. De andere tafel wijst naar beneden en staat symbool voor het verleden. Deze tafel is breed van boven en loopt smaller uit naar beneden. In het gedenkteken bevindt zich een koker met namen van oorlogsslachtoffers uit Goirle. De tafels staan op een ovale verhoging. Beide tafels zijn 90 centimeter hoog en 1 meter 14 breed.

Teksten
De tekst op de tafel van de toekomst luidt:

'JOUW NAAM
HANG IK ZINGEND AAN DE HEMEL
SCHRIJF IK JUICHEND IN HET ZAND
GEBOREN BEN IK JOU TE KENNEN
TE DRAGEN DOOR DE TIJD.'

De tekst op de tafel van het verleden luidt:

'WAT EENS WAS
EEN HELSE POOLNACHT
EEN BESCHADIGD HUIS
VOL WEERLOZE SLACHTOFFERS
VAN EEN BAR REGIME
NOOIT WIL IK VERGETEN
1940-1945.'

Wijziging
Op 1 januari 2006 zijn de gedenktafels verplaatst naar het voorterrein van het Cultureel Centrum Jan Van Besouw aan de Kloosterstraat te Goirle.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het herdenkingsmonument in Goirle is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Oprichting
Aanleiding van oprichting van het monument was dat het college van B&W van Goirle met dit monument de 4 mei-herdenking een extra dimensie heeft willen geven en zo een brug heeft willen slaan tussen heden en verleden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door burgemeester P. v.d. Baar.

Locatie
Het monument bevindt zich op het voorterrein van het Cultureel Centrum Jan van Besouw aan de Kloosterstraat te Goirle.

Bronnen

  • De heer G. Kobes;
  • De heer Ad van der Velden.

Voor meer informatie

  • Gemeentearchief Goirle, 1972-1996.
    Inventaris nummer 2321.
    Oranjeplein 1
    5051 LT Goirle;
  • Goirle 1940-1945. Een grensdorp bedreigd, bezet en bevrijd van B. Loonen (red.) Hoofdstuk 14: Droeve Tijdingen van G. Kobes (Goirle, 1994).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Jan Loonen | 4 mei 2020

We blijven dankbaar herinneren aan hen die voor ons vielen

Germa Zeijen | 4 mei 2020

Om nooit te vergeten wat onze vrijheid heeft gekost aan moed en leed . Juist in deze coronatijd krijgt vrijheid en de waardering ervan een nieuwe dimensie.