Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Toon Helmes, Coen Kaaijk
Onthulling: 31 maart 2005
Adopteer dit monument.

Etten, Bevrijdingsmonument (foto: Marc van Aken CC BY 3.0)

Het monument

Het bevrijdingsmonument in Etten (gemeente Oude IJsselstreek) bestaat uit een koperen zuil met schilden waarop informatie over de Ettense oorlogsjaren staat vermeld. Bovenin bevinden zich aan vier zijden in perspex gegoten relikwieën van onder andere omgekomen dorpsgenoten en van een gesneuvelde Canadese militair. Ook bevatten de zijden foto’s en materiaal van de neergestorte Stirling Bommenwerper en haar bemanning. Voor het monument staat een grote kei met daarop een koperen silhouette van Etten met daaronder de tekst "1940-1945". Het monument is ontworpen door Toon Helmes en Coen Kaaijk.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Etten (gemeente Oude IJsselstreek) is opgericht naar aanleiding van zestig jaar vrede.

Onthulling
Het bevrijdingsmonument in Etten is onthuld op 31 maart 2005. Het monument werd onthuld door de veteranen Cecil Law en Albert Maloney en de dochter van de omgekomen Stirlingpiloot Chapman, Sara Parry-Chapman.

Locatie
Het bevrijdingsmonument bevindt zich op de hoek van de Dorpsstraat en de Oudekerkstraat te Etten (gemeente Oude IJsselstreek).

Bron
Toon Helmes.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht