Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 10 september 1996
Adopteer dit monument.

Panheel, bevrijdingsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Panheel, bevrijdingsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Panheel (gemeente Maasgouw) is een plaquette van natuursteen. De plaquette heeft een rechthoekige vorm en is 63 centimeter hoog, 111 centimeter breed en 2 centimeter diep. Op de plaquette staat in reliëf een tekst in het Nederlands en in het Engels.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'SLUIS PANHEEL WERD OP 14.11.1944 NA FELLE STRIJD VEROVERD DOOR HET BRITSE 1/7e BATALJON QUEEN'S ROYAL REGIMENT, ALS INLEIDING OP DE BEVRIJDING VAN DE GEMEENTE HEEL.
AANGEBODEN DOOR DE BEVOLKING OP 10.9.1996, TER DANKBARE HERINNERING.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Panheel (gemeente Maasgouw) herinnert aan de verovering van de sluis bij Panheel, die leidde tot de bevrijding van de gemeente Heel en andere dorpen in de omgeving.

Op 14 november 1944 voerde het 1/7e Bataljon Queen's Royal Regiment, behorende tot de 7e Tank Divisie met als bijnaam 'Desert Rats', een aanval uit op de nog intacte sluis over het kanaal Wessem-Nederweert in Panheel.
De verovering van deze sluis was de voorwaarde voor het begin van de oversteek van het kanaal door twee geallieerde divisies. Dit leidde op 15 en 16 november 1944 tot de bevrijding van de gemeente Heel en andere dorpen van het Leudalgebied ten westen van de Maas.

Oprichting
De aanleiding om het monument op te richten, was de wens van de oud-strijders voor een reunie ter plaatse.

Onthulling
Het monument is onthuld op 10 september 1996 door Jim Allen, een oud-strijder van het Britse 1/7e Bataljon Queen's Royal Regiment'.

Locatie
Het monument is bevindt zich aan de Sluisbrug in Panheel (gemeente Maasgouw).
Het monument is toegankelijk voor mindervaliden vanaf het naastgelegen fietspad.

Bron
Comité oorlogsmonumenten Heel e.o. Contactpersoon: de heer C.M.A. Cloud
023-5376941.

Voor meer informatie

  • Het kerkdorp Heel in oorlogstijd 1940-1945 van C.M.A. Cloud (Heel, Comité oorlogsmonumenten, 2003);
  • Geschied- en heemkundekring 'Het land van Thorn';
  • Gemeente Heel (dhr. H. van de Mortel).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht