Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Hoofdplaat, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de N.H. kerk in Hoofdplaat (gemeente Sluis) is uitgevoerd in lichtkleurig marmer. Op de plaquette is in reliëf een tekst aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN DE LEDEN
ONZER GEMEENTE, DIE BIJ DE BEVRIJDING
VAN ONS VADERLAND GEVALLEN ZIJN.

JACOB OCKÉ GEB. 28 MAART 1894 OVERL. 15 SEPT. 1944 TE HOOFDPLAAT
PIETER OCKÉ GEB. 11 FEBR. 1926 OVERL. 15 SEPT. 1944 TE HOOFDPLAAT
ABRAHAM OCKÉ GEB. 3 OCT. 1931 OVERL. 15 SEPT 1944 TE HOOFDPLAAT
WILHELMINA OCKÉ GEB. 7 SEPT. 1934 OVERL. 15 SEPT. 1944 TE HOOFDPLAAT
HENDRIK WILLEM VAN HANEGHEM GEB. 12 JAN. 1908 OVERL. 10 OCT. 1944 TE BIERVLIET
WED. P. ERASMUS GEB. ADRIANA DE ROOVER. GEB. 3 DEC. 1865 OVERL. 13 OCT. 1944 TE BIERVLIET
CORNELIS JACOBUS VERPLANKE GEB. 29 MEI 1924 OVERL. 26 DEC. 1944 TE FLENSBURG

IK BEN DE OPSTANDING EN
HET LEVEN; DIE IN MIJ GELOOFD
ZAL LEVEN, AL WARE HIJ OOK
GESTORVEN JOH.XI:25.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de N.H. kerk in Hoofdplaat (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan zeven inwoners van de gemeente die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

H.W. van Haneghem, A. Ocké, J. Ocké, P. Ocké, W. Ocké, A. de Roover en C.J. Verplanke.

Geen streek in Nederland werd zo zwaar getroffen als West-Zeeuws-Vlaanderen tijdens de bevrijding in het najaar van 1944. Per vierkante meter vielen daar de meeste granaten. De stadjes en dorpen lagen 24 uur per etmaal onder geallieerd granaatvuur. Overdag maakten de alom aanwezige geallieerde vliegtuigen het leven boven de grond vrijwel onmogelijk. Het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking liep in de honderden. Plaatsen als Breskens, Schoondijke, Oostburg en Sluis werden vrijwel met de grond gelijk gemaakt. Het aantal kapot geschoten huizen overtrof percentueel gezien elk ander gebied in Nederland. Het land was letterlijk omgeploegd door een regen van bommen en granaten.

Na de val van Antwerpen op 4 september 1944, zette de bezetter alles op alles om de monding van de Westerschelde, de toegang tot de zeehaven Antwerpen, tot de laatste man te verdedigen, teneinde de opmars van de geallieerden te vertragen. Het gebied ten noorden en ten zuiden van de monding van de Westerschelde was tot één grote vesting omgebouwd. Hier speelde zich in de herfst van 1944 een beslissende slag af, die na twee maanden van hevige gevechten en ten koste van grote verliezen in het voordeel van de geallieerden werd beslist. Het hoogtepunt van de strijd in West Zeeuws-Vlaanderen viel tussen 6 en 29 oktober.

Locatie
De plaquette bevindt zich in de N.H. kerk aan de Dorpsstraat in Hoofdplaat (gemeente Sluis).

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht