Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 4 mei 2001
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingsplaquette in Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is uitgevoerd in steen.

Tekst
De gedenkplaat vermeldt bijna 220 namen van oorlogsslachtoffers. Op de plaat is ruimte opgelaten voor namen die nog ontbreken.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingsplaquette in Sittard (gemeente Sittard-Geleen) is opgericht ter nagedachtenis aan de circa 220 medeburgers die in de periode 1940-1947 door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Oranjecomité Sittard en werd gerealiseerd door het gemeentebestuur van Sittard-Geleen.

Onthulling
De gedenkplaat is onthuld op 4 mei 2001.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de muur op het plein bij de hoofdingang van de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Lahrstraat te Sittard (gemeente Sittard-Geleen).

Bron
Gemeente Sittard-Geleen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht