Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Theo van Brunschot (12-10-1987)
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.

Eindhoven, 'Anne Frank' (foto: Peter Cox)
Anne Frank (bron: Anne Frank Stichting)
Eindhoven, 'Anne Frank' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Eindhoven, 'Anne Frank' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)
Eindhoven, 'Anne Frank' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Anne Frank' in Eindhoven is een zuil van Vanga-graniet, waarop een bronzen plaquette met de afbeelding van Anne Frank is bevestigd. Voor de zuil is een kleinere zui geplaatst, waarin een komvormige uitholling is aangebracht. De grote zuil is 1 meter 57 hoog, 1 meter 33 breed en 1 meter 34 diep. De plaquette is 35 centimeter hoog, 28 centimeter breed en 1 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ANNE FRANKPLANTSOEN

TER NAGEDACHTENIS AAN
DE 304 JOODSE MANNEN, VROUWEN
EN KINDEREN UIT EINDHOVEN
DIE ZIJN VERVOLGD EN OMGEBRACHT
IN DE JAREN 1940-1945'.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Anne Frank' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan de 304 joodse mannen, vrouwen en kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging van bepaalde bevolkingsgroepen.

Het 15-jarige joodse meisje Anne Frank verpersoonlijkt al de ellende die miljoenen joden tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangedaan. Toen in 1942 de eerste joden in Nederland een oproep kregen, besloot Otto Frank met zijn gezin onder te duiken. Met hulp van twee medewerkers werd in het Achterhuis aan de Prinsengracht 263 in Amsterdam een onderduikplaats ingericht. Van 6 juli 1942 tot en met 4 augustus 1944 hebben de familie Frank, de familie Van Pels en de tandarts Frits Pfeffer hier ondergedoken gezeten. Een angstige en benauwende tijd, waarin het tienermeisje Anne Frank een dagboek bijhield. Hierin schreef zij niet alleen haar intieme gedachten en overpeinzingen op, maar probeerde zij ook het dagelijkse leven in het Achterhuis en het nieuws van buiten te beschrijven. Een uniek document, dat mensen over de hele wereld heeft aangegrepen. Het Achterhuis is een wereldwijde bestseller geworden. Het levensverhaal van Anne Frank getuigt hoe gewone mensen het slachtoffer zijn geworden van racisme en genocide. Anne Frank heeft hiermee de 'Endlösung' een stem en gezicht gegeven.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester J.A. van Kemenade, in het kader van 'aktiviteiten tegen racisme, fascisme en discriminatie'.

Bronnen

  • Gemeente Eindhoven;
  • Monumenten die tot denken en herdenken stemmen. 1944-1994: Eindhoven - 50 jaar bevrijd. Vrede, vrijheid, dankbaarheid. (Gemeente Eindhoven, 1994);
  • www.annefrank.nl.
Voor meer ifnormatie
Beeldenboek Eindhoven van Jenneke Lambert en Peter Thoben (Gemeente Eindhoven en Museum Kempenland, 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht