Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Joods monument’ in Reuver (gemeente Beesel) is een bronzen plaquette met inscriptie. De gedenkplaat is geplaatst op een voetstuk van kleine straatstenen. De plaat is 30 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Het voetstuk is 1 meter hoog.

De geschiedenis

Het ‘Joods monument’ in Reuver (gemeente Beesel) is een dankbetuiging van de Joodse vluchtelingen voor de hulp en gastvrijheid die de zusters Dominicanessen geboden hebben.

De Joodse vluchtelingen die tussen december 1938 en augustus 1939 in Reuver verbleven, bouwden van sintels uit een Reuverse greswarenfabriek een grot. Bij deze Mariagrot is het gedenkteken geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1990 door Werner Bloch, een van de Joodse vluchtelingen in Reuver die de oorlog had overleefd.

Het klooster-bejaardenoord ‘Oppe Ruiver’ (het voormalige H.-Hartklooster) draagt zorg voor het onderhoud.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Mariagrot in de tuinen van Stichting Kloosterbejaardenoord ‘Oppe Ruiver’, gevestigd aan de Pastoor Vranckenlaan te Reuver (gemeente Beesel).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Voor meer informatie
De laatste loodjes wogen zwaar, Reuver en Beesel, bezetting – verzet – bevrijding van Sjra Vintcent.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents