Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Theo Pinkowitz (ontwerp), Sjra Vintcent (ontwerp), Firma Metaco (uitvoering)
Onthulling: 5 mei 1990
Adopteer dit monument.

Reuver, 'Joods monument' (foto: gemeente Beesel CC BY 3.0)
Reuver, 'Joods monument' (foto: gemeente Beesel CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Reuver (gemeente Beesel) is een bronzen plaquette met inscriptie. De gedenkplaat is geplaatst op een voetstuk van kleine straatstenen. De plaat is 30 centimeter hoog en 30 centimeter breed. Het voetstuk is 1 meter hoog.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Reuver (gemeente Beesel) is een dankbetuiging van de Joodse vluchtelingen voor de hulp en gastvrijheid die de zusters Dominicanessen geboden hebben.

De Joodse vluchtelingen die tussen december 1938 en augustus 1939 in Reuver verbleven, bouwden van sintels uit een Reuverse greswarenfabriek een grot. Bij deze Mariagrot is het gedenkteken geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1990 door Werner Bloch, een van de Joodse vluchtelingen in Reuver die de oorlog had overleefd.

Het klooster-bejaardenoord 'Oppe Ruiver' (het voormalige H.-Hartklooster) draagt zorg voor het onderhoud.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de Mariagrot in de tuinen van Stichting Kloosterbejaardenoord 'Oppe Ruiver', gevestigd aan de Pastoor Vranckenlaan te Reuver (gemeente Beesel).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Voor meer informatie
De laatste loodjes wogen zwaar, Reuver en Beesel, bezetting - verzet - bevrijding van Sjra Vintcent.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht