Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1948
Adopteer dit monument.

Rheden, plaquette in de Christelijke basisschool 'De Holtbanck' (foto: Hans van Holland)
Rheden, plaquette in de Christelijke basisschool 'De Holtbanck' (foto: Hans van Holland)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette in de Christelijke basisschool 'De Holtbanck' in Rheden is een ingemetselde plaquette, uitgevoerd in lichte natuursteen, met in reliëf een afbeelding en een tekst.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'VERWOEST DOOR SNOOD GEWELD
DOOR EENDRACHT WEER HERSTELD
1945 1949.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette in de Christelijke basisschool 'De Holtbanck' in Rheden (gemeente Rheden) herinnert aan de verwoesting van het grootste gedeelte van de school door Engelse bommenwerpers in april 1945.

In april 1945 werd de school ernstig getroffen door Engelse bommenwerpers. De twee lokalen die overeind bleven, konden alle leerlingen uiteraard niet meer herbergen. Er werd uitgeweken naar Silo en de Jkvr. Brantsen school. In de zomer van 1949 waren de 4 verwoeste lokalen klaar.

Bron
www.rheden4en5meicomite.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht