Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Velp, bevrijdingsboom (foto: Wietze Landman)
Velp, bevrijdingsboom (foto: Wietze Landman)

Het monument

Vorm en materiaal
De bevrijdingsboom in Velp (gemeente Rheden) wordt omgeven door een cirkel van bakstenen. Aan de voorkant van de cirkel bevindt zich een metalen, oprijzende halve zon met de datum 16-4-1945.

Restauratie en wijzigingen
Na het planten van de boom is er een collecte gehouden om ook een gedenkteken te kunnen plaatsen. Dit gedenkteken is in 1946 geplaatst. In 1995 kreeg dit gedenkteken een opknapbeurt. De huidige boom is de tweede boom. De oorspronkelijke boom moest ten gevolge van ziekte worden vervangen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bevrijdingsboom herinnert de inwoners van Velp (gemeente Rheden) aan de bevrijding van Velp op 16 april 1945. In de volksmond wordt de boom ook wel Wilhelminaboom genoemd.

Oprichting
De oprichting van de bevrijdingsboom was een initiatief van buurtbewoners uit de Egmontstraat en omgeving.

Onthulling
De boom is geplant in 1945.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht