Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Velp, monument aan de Mauritsstraat (Foto: Comité 4 en 5 mei te Rheden)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Mauritsstraat in Velp (gemeente Rheden) is een ingemetselde plaquette van natuursteen.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE
OORLOGSGETROFFENEN
VAN BELTJESHOF
1940 1945'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Mauritsstraat in Velp (gemeente Rheden) is opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsgetroffenen van de Beltjeshof in Velp.

Uit 'een dagboek': 'Op die zondagmorgen (17 september 1944) vielen er ook bommen in de gemeente Rheden en in Velp. Het gebombardeerde gedeelte omvatte de straten Annastraat, Waterstraat, Looierstraat, Mauritsstraat en Jacobastraat. De huizen van de gezinnen De Haas en Schuurman kregen een voltreffer in het voorhuis. De heer Schuurman werd ernstig aan het hoofd gewond. 0ok de huizen in Mauritsstraat 34, 36 en 38 kregen een bominslag en helaas vielen hierbij vier mensenlevens te betreuren waarvan één in de Looiersstraat.'

Bron
www.rheden4en5meicomite.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht