Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Verena Wagner
Onthulling: 4 mei 2005
Adopteer dit monument.

Sint Jacobiparochie, oorlogsmonument (foto: Gemeente Het Bildt)
Sint Jacobiparochie, oorlogsmonument (Foto: Henk Rusman/KNvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Sint Jacobiparochie (gemeente het Bildt) is een glazen plaat, geplaatst op een natuurstenen voetstuk. In het midden van de glasplaat is een ovalen reliëf ingegraveerd.

Teksten
De tekst op de plaat is in het Fries en luidt:

'ONS FRIJHYD
ONTSTAAN ÚT
OFBROKEN LEVENS'.

De tekst op het voetstuk luidt:

'DE INWONERS VAN HET BILDT GEDENKEN ALLEN DIE HUN LEVEN HEBBEN GEGEVEN OF VERLOREN IN DE STRIJD VOOR ONZE VRIJHEID.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Sint Jacobiparochie (gemeente het Bildt) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 2005. Na het spelen van The Last Post volgden twee minuten stilte. Hierna werd bij de graven van elf gevallenen een gedicht voorgelezen en een fakkel aangestoken. Vervolgens was er voor het publiek gelegenheid om bloemen te leggen. Hierna liep men terug naar de Grote Kerk. Het monument werd onthuld en er werden kransen gelegd. Als eerbetoon aan verzetsmensen, dwangarbeiders, burgerslachtoffers, Nederlandse en geallieerde militairen legden nabestaanden en nauwbetrokkenen bloemen en staken fakkels aan. Vervolgens kreeg het publiek gelegenheid bloemen te leggen, waarna de onthulling werd besloten met het zingen van het Wilhelmus. In de Groate Kerk hield burgemeester A. van der Werff een toespraak en speelde de muziekvereniging " Excelsior " uit Sint-Annaparochie passende muziek.

Locatie
Het oorlogsmonument is geplaatst bij de Grote kerk, gelegen aan het Oosteinde te Jacobiparochie (gemeente Bildt).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht