Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gebroeders Hornemannmonument' in Eindhoven is een gedenkzuil van Vanga-graniet. De zuil is 1 meter 47 hoog, 47 centimeter breed en 38 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'GEBROEDERS HORNEMANN PLANTSOEN

TER NAGEDACHTENIS AAN
ALLE JOODSE KINDEREN UIT EINDHOVEN
DIE DOOR VERVOLGING ZIJN OMGEKOMEN
IN DE JAREN 1940-1945'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers naar wie dit gedenkteken vernoemd is, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het 'Gebroeders Hornemannmonument' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging.

Het monument en het plantsoen zijn vernoemd naar twee door de bezetter opgepakte en afgevoerde Eindhovense jongens (6 en 8 jaar), die na vele omzwervingen de dood vonden in een als ziekenhuis ingericht schoolgebouw aan de Bullenhuser Damm in Hamburg.

De namen van deze twee broers luiden:

Alexander en Eduard Hornemann.

Zij waren slachtoffers van medische experimenten en werden in de nacht van 20 op 21 april 1945 (vlak voor de bevrijding) opgehangen in de kelder van de school. Achttien andere kinderen uit Frankrijk, België en Nederland was eenzelfde lot toebedeeld.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1988.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Eindhoven;
  • Monumenten die tot denken en herdenken stemmen. 1944-1994: Eindhoven – 50 jaar bevrijd. Vrede, vrijheid, dankbaarheid. (Gemeente Eindhoven, 1994).

Voor meer informatie

  • Beeldenboek Eindhoven van Jenneke Lambert en Peter Thoben (Gemeente Eindhoven en Museum Kempenland, 2001);
  • Günther Schwarberg: Der SS-Arzt und die Kinder vom Bullenhuser Damm (Göttingen, Steidl Verlag, 1988).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents