Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Hickmanmonument' in Retranchement (gemeente Sluis) bestaat uit vier delen:

– een gemetselde sokkel met daarop een uit witte natuursteen opgetrokken plaquette met daarop de tekst 'Hickmanbrug'.
– een zuiltje van zandsteen met in reliëf tekst en een esdoornblad (de Canadese 'Maple Leaf')
– drie bronzen plaquettes met een Engelse-, Franse- en een Nederlandse tekst.
– het vierde onderdeel is een deel van een Baileybrug.

Teksten
De tekst op het zuiltje luidt:

'SGT J.L. HICKMAN
† 31-10-1944
CORPS OF ROYAL
CANADIAN ENGINEERS'

Op de bronzen plaquettes staat de volgende tekst in het Engels, Frans en Nederlands:

'TER NAGEDACHTENIS
2e WERELDOORLOG 1940-1945

NA HET WESTERSCHELDE-OFFENSIEF RUKTEN CANADESE MILITAIREN OP -ONDER EEN VERBITTERDE STRIJD IN DE ZEEUWS-VLAAMSE POLDERS EN LANGS DE DIJKEN- IN DE RICHTING VAN HET BELGISCHE KNOKKE-HEIST. EIND OKTOBER 1944 BEREIKTE 'THE ROYAL CANADIAN ENGINEERS REGIMENT' ONDER LEIDING VAN SGT. J.L HICKMAN HET AFWATERINGSKANAAL BIJ RETRANCHEMENT. TIJDENS HET MONTEREN VAN DE DESTIJDS BEFAAMDE BAILEYBRUGGEN OVER HET KANAAL RAAKTE SGT. HICKMAN OP 31 OKTOBER 1944 DODELIJK GEWOND. TER HERINNERING AAN HEM EN ZIJN MEDE-KAMERADEN DRAAGT DE HUIDIGE BRUG SEDERT 30 OKTOBER 1986 ZIJN NAAM. HET EENVOUDIGE MONUMENT WERD GEADOPTEERD DOOR DE KINDEREN VAN DE PLAATSELIJKE ORANJE-NASSAUSCHOOL'.

De geschiedenis

Het 'Hickmanmonument' in Retranchement (gemeente Sluis) is opgericht ter nagedachtenis aan sergeant J.L.Hickman en zijn mede-kameraden die zijn gesneuveld in oktober 1944 bij de montage van de aanleg van een Baileybrug.

Een Baileybrug is een constructie die in 1942 in Engeland is ontworpen. Het is een bouwpakket van stalen, rechthoekige elementen die door middel van stalen pennen zijn verbonden. Een dergelijke noodbrug kon razendsnel worden gemonteerd en was bedoeld om legermaterieel en manschappen te vervoeren.

In oktober en november 1944 werden de laatste steden en dorpen van de 'Breskenspocket' in West-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd. De bevrijdingsoperatie begon in Hoofdplaat, waar de 8ste en 9ste Canadese Divisies geland waren om de bezetter in de rug aan te vallen.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de gemeente Sluis, in samenwerking met de Heemkundige Kring 'Cnoc is ier' uit Knokke (België).

Onthulling

Het monument is onthuld omstreeks 1985. In november 2004 werd bij het gedenkteken met het oog op zestig jaar bevrijding ter demonstratie nog een oude Baileybrug door de genietroepen gebouwd.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • Provinciale Zeeuwse Courant, 28 oktober 2004.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents