Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsgraf te Westkapelle (gemeente Veere) herbergt het stoffelijk overschot van een gefusilleerde verzetsman.

Tekst
De tekst op de grafsteen luidt:
‘KONINKRIJK
DER NEDERLANDEN

J. BRASSER

BRONZEN KRUIS

11-3-1915
20-7-1943.’


Wijziging

Het oorspronkelijke monument bestond uit een grafzerk van grijze natuursteen met tekst.
De tekst op de zerk luidde:
‘HIER RUST
ONZE GELIEFDE ZOON
BROEDER EN VERLOOFDE
JACOB BRASSER
GEB. 11 MAART 1915
GEFUSILLEERD
20 JULI 1943
PSALM 41 VERS 1.’
In 2020 is het graf overgedragen aan de Oorlogsgravenstichting. In 2021 is de grafsteen door hen vervangen.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Westkapelle (gemeente Veere) is opgericht ter nagedachtenis aan Jacob Brasser die op 20 juli 1943 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.
Jacob ‘Jaap’ Brasser was werkzaam als timmerman op de scheepswerf ‘de Schelde’ in Vlissingen. Als dienstplichtig soldaat werd hij, na een eerste oefening in 1935 bij het Bataljon Genietroepen, in 1939-1940 gemobiliseerd in Tiel. Vanaf circa november 1941 werd hij actief in het verzet binnen de Inlichtingengroep van Van Beest in Walcheren. In mei 1942 onttrok hij zich aan de Arbeitseinsatz door onder te duiken in Middelburg. Op 13 augustus 1942 werd hij daar gearresteerd en ondergebracht in Scheveningen, Haaren en Utrecht. Hij werd ter dood veroordeeld en op 20 juli 1943 gefusilleerd op de Leusderheide.
Jacob Brasser is in 1950 postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis en het Bronzen Kruis wegens: ‘Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in november 1941 als medewerker toe te treden tot een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied in bezet Nederland en als zodanig militaire gegevens te verzamelen en door te geven van vijandelijke kustopstellingen en van een radio-peilstation in Zeeland, totdat hij in augustus 1942 werd gevangen genomen en in juli daaraanvolgende werd gefusilleerd. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse regering.’
In Westkapelle en Middelburg zijn straten naar Jacob Brasser vernoemd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Het verzetsgraf maakt deel uit van de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkeweg in Westkapelle (gemeente Veere)
Informatie afkomstig van de heer Theo Snijders.
Informatie afkomstig van de website: www.onderscheidingen.nl

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents